Ghid de instalare

De la ArchWikiRo
Revizia pentru 10 aprilie 2013 15:09; DSpider (Discuție | contribuții)

(dif) ←Versiunea anterioară | afișează versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

Documentul acesta vă va ghida în procesul de instalare Arch Linux folosind Arch Install Scripts. Înainte de a instala, vă sfătuim să vă uitați peste articolul Întrebări frecvente.

Wiki-ul, întreținut de către comunitate, este o resursă excelentă și ar trebui consultată prima în cazul în care apar probleme. Canalul IRC (irc://irc.freenode.net/#archlinux.ro), și forumul vă stau, de asemenea, la dispoziție dacă răspunsul nu se poate găsi în altă parte. De asemenea, asigurați-vă că ați citit paginile man (manualul) pentru orice comandă care nu vă este cunoscută; de obicei se pot afișa prin comanda man comandă.

Cuprins

Descărcare

Descărcați noul ISO Arch Linux de pe pagina de download.

 • O singură imagine este oferită, care merge pornită atât ca i686 cât și ca x86_64, pentru a instala Arch Linux de pe internet. Aceasta nu va mai conține depozitul [core].
 • Imaginea este semnată digital și este recomandat să-i verificați semnătura înainte de folosire. Pe Arch Linux, acest lucru se poate face folosind:
  pacman-key -v <iso-file>.sig
 • Imaginea poate fi inscripționată pe un CD, montată ca un fișier ISO, sau scrisă direct pe un stick USB folosind un utilitar precum dd. Desigur, asta doar pentru instalări noi; un sistem Arch Linux care este deja instalat poate fi adus la zi folosind pacman -Syu.

Instalare

Tastatura în limba română (opțional)

Pentru a seta tastatura în limba română pentru durata instalării, executați loadkeys ro_win. Se activează cu LAlt+LShift.

Partiționați unitatea de stocare

Vedeți articolul Partitioning pentru detalii.

Nu uitați să creați device-uri precum LVM, LUKS, sau RAID.

Formatați partițiile

Vedeți File Systems pentru detalii.

Dacă folosiți (U)EFI mai mult ca sigur veți avea nevoie de o partiție suplimentară pentru a găzdui fișierele de pe partiția UEFI. Citiți Create an UEFI System Partition in Linux.

Montați partițiile

Acum trebuie să montăm partiția root în /mnt. Aici ar trebui să creați foldere pentru, și să montați orice altă partiție (/mnt/boot, /mnt/home, ...) dacă vreți să fie detectate de către genfstab.

Conectați-vă la internet

Un serviciu DHCP este deja activat pentru toate dispozitivele disponibile. Dacă aveți nevoie să setați un IP static sau să folosiți utilitare de gestionare precum Netcfg, ar trebui mai întâi să opriți serviciul acesta: systemctl stop dhcpcd.service. Pentru mai multe informații citiți Configurarea rețelei.

Wireless

Executați wifi-menu pentru configurarea rețelei wireless. Pentru detalii, vedeți Wireless și Netcfg.

Instalați sistemul de bază

Înainte de instalare, ar trebui să modificați /etc/pacman.d/mirrorlist în așa fel încât mirror-ul preferat să fie primul. O copie a acestui fișier va fi instalat pe sistemul nou, așa că merită să fiți atent și să să-l editați cum trebuie.

Folosind scriptul pacstrap vom instala sistemul de bază. De asemenea, ar trebui instalat și grupul de pachete base-devel dacă aveți de gând să instalați software din AUR sau să folosiți ABS.

# pacstrap /mnt base base-devel

Alte pachete pot fi instalate adăugând numele acestora la comanda de mai sus (folosind spații pentru separarea acestora), inclusiv bootloader-ul dacă vreți.

Instalați un bootloader

GRUB

 • Pentru BIOS:
# arch-chroot /mnt pacman -S grub-bios
 • Pentru EFI (în cazuri rare veți avea nevoie de grub-efi-i386):
# arch-chroot /mnt pacman -S grub-efi-x86_64

Syslinux

# arch-chroot /mnt pacman -S syslinux

Configurați sistemul

Generați un fstab cu următoarea comandă (dacă preferați să folosiți UUID-uri sau etichete, adăugați opțiunea -U, respectiv -L):

# genfstab -p /mnt >> /mnt/etc/fstab

Apoi efectuăm un chroot în sistemul nostru proaspăt instalat:

# arch-chroot /mnt
 • Treceți-vă hostmane-ul în /etc/hostname.
 • Creați un symlink între /etc/localtime și /usr/share/zoneinfo/Zonă/Subzonă. Înlocuiți Zonă și Subzonă dupa cum doriți. De exemplu:
# ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Bucharest /etc/localtime
 • Setați preferințele pentru locale în /etc/locale.conf.
 • Adăugați preferințele pentru fontul și keymap-ul consolei în /etc/vconsole.conf.
 • Decomentați setările regionale din /etc/locale.gen și generați-le folosind locale-gen.
 • Configurați /etc/mkinitcpio.conf după cum este necesar (vedeți mkinitcpio) și creați o imagine initramfs cu:
# mkinitcpio -p linux
 • Configurați bootloader-ul: referiți-vă la articolul bootloader-ului pe care l-ați ales.
 • Setați o parolă pentru userul root cu passwd.

Demontați și dați restart

În cazul în care încă mai sunteți în chroot, tastați exit sau apăsați Ctrl+D pentru a ieși. Mai devreme am montat partițiile în /mnt. În pasul acesta le demontăm:

# umount /mnt/{boot,home,}

Acum dați restart și logați-vă în noul sistem folosind contul root.

Post-instalare

Managementul utilizatorilor

Adăugați orice alte conturi aveți nevoie în afară de root, după cum este descris în User management. Folosirea contului root pentru utilizare normală, sau expunerea acestuia în cadrul unui server SSH nu este un obicei bun. Contul de root ar trebui să fie folosit doar pentru sarcini administrative.

Managementul pachetelor

Vedeți pacman și Întrebări frecvente#Managementul pachetelor pentru răspunsuri legate de instalarea, actualizarea și gestionarea pachetelor.

Managementul serviciilor

Arch Linux folosește systemd pentru inițializare, acesta fiind un manager al serviciilor și al sistemului pentru Linux. Pentru întreținerea instalării dumneavoastră Arch Linux, este o idee bună să învățați lucrurile de bază despre el. Interacțiunea cu systemd se face prin comanda systemctl. Citiți systemd#Basic systemctl usage pentru mai multe informații.

Sunet

ALSA de obicei funcționează fără nicio configurare. Doar că sunetul trebuie dat mai tare. Instalați alsa-utils (care conține alsamixer) și urmați aceste instrucțiuni.

ALSA este inclus în kernel și este recomandat. Dacă acesta nu funcționează, OSS este o alternativă viabilă. Dacă aveți nevoie de ceva mai avansat în privința sunetului, uitați-vă peste articolul Sound system pentru o prezentare generală a unor diverse articole.

Driver video

Kernelul Linux include drivere video open-source și suport pentru accelerare hardware a framebuffer-elor. Cu toate acestea, este necesară instalarea unor biblioteci suplimentare pentru OpenGL și accelerare 2D în X11.

Dacă nu știți de care chipset video dispune computerul dumneavoastră, executați:

$ lspci | grep VGA

Pentru o listă completă a driverelor video open-source, căutați în baza de date a pachetelor:

$ pacman -Ss xf86-video | less

Driverul vesa este un driver generic care ar trebui să funcționeze cu aproape orice GPU, însă nu oferă niciun fel de accelerare, fie ea 2D sau 3D. Dacă nu găsiți un driver mai bun sau unul nu poate fi încărcat, Xorg va folosi vesa. Pentru a-l instala:

# pacman -S xf86-video-vesa

Pentru ca accelerarea video să funcționeze, și de multe ori să permită folosirea tuturor rezoluțiilor de care GPU-ul este în stare, este necesar un driver cum trebuie:

Brand Tip Driver Pachetul din multilib
(pentru aplicații 32 bit pe Arch x86_64)
 Documentație 
 AMD/ATI   Open source  xf86-video-ati lib32-ati-dri ATI
Proprietar catalyst-dkms lib32-catalyst-utils AMD Catalyst
Intel Open source xf86-video-intel lib32-intel-dri Intel Graphics
Nvidia Open source xf86-video-nouveau lib32-nouveau-dri Nouveau
xf86-video-nv (driver legacy)
Proprietar nvidia lib32-nvidia-libgl NVIDIA
nvidia-304xx lib32-nvidia-304xx-utils

Display server

X Window System (cunoscut și ca X11, sau X) este un protocol de rețea și display care oferă posibilitatea de afișare a ferestrelor pe ecran. Acesta reprezintă standardul actual pentru implementarea interfețelor grafice. Pentru detalii, vedeți articolul Xorg.

Wayland este un protocol de display nou și implementarea Weston este disponibilă. În această etapă al development-ului există foarte puțin suport din partea aplicațiilor pentru acesta.

Fonturi

Ar fi indicat să instalați un set de fonturi TrueType, fiindcă inițial nu sunt incluse decât fonturi bitmap care nu merg redimensionate. DejaVu este un set de fonturi pentru uz general, de înaltă calitate și cu o bună acoperire Unicode:

# pacman -S ttf-dejavu

Vedeți articolul Font Configuration despre cum să configurați modul de afișare a fonturilor și Fonts pentru sugestii despre fonturi și instrucțiuni de instalare.

Anexă

Pentru o listă de aplicații care v-ar putea interesa, vedeți List of Applications.

Vedeți Recomandări generale pentru tutoriale după etapa de instalare, precum configurarea unui touchpad sau afișarea fonturilor.

Unelte personale