Rc.conf

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare

Fişierul rc.conf localizat în /etc/ este fişierul de configurare a sistemului folosit în Arch Linux. Acesta conţine mai multe setări cum ar fi zona de fus orar, module de kernel, setări de reţea, formatul tastaturii, daemonii care se vor încărca la pornirea sistemului etc.

Cuprins

Prezentare generala

Aspectul general al fişierului rc.conf s-a modificat recent (Ian 2012). Multe dintre comentarii au fost mutate şi explicate mai pe larg într-o pagina de manual (manpage). Un fişier rc.conf pe o versiune la zi de Arch arată în felul urmator:

/etc/rc.conf
#
# /etc/rc.conf - Main Configuration for Arch Linux
#
# See 'man 5 rc.conf' for more details
#

# LOCALIZATION
# ------------
HARDWARECLOCK="UTC"
TIMEZONE=
KEYMAP="us"
CONSOLEFONT=
CONSOLEMAP=
LOCALE="en_US.UTF-8"
DAEMON_LOCALE="yes"
USECOLOR="yes"

# HARDWARE
# --------
MODULES=()
USEDMRAID="no"
USEBTRFS="no"
USELVM="no"

# NETWORKING
# ----------
HOSTNAME="myhost"

interface=
address=
netmask=
broadcast=
gateway=

NETWORK_PERSIST="no"

# DAEMONS
# -------
#
DAEMONS=(syslog-ng network crond)

Localizare

 • LOCALE: Acesta stabileşte limba de sistem, care va fi utilizată de către toate aplicaţiile si utilitarele care beneficiază de suport pentru limba respectivă. Puteţi obţine o listă de localizări disponibile prin rularea locale -a din linia de comandă. Este setată implicit pe limba engleză.
 • HARDWARECLOCK: Specifică dacă ceasul hardware, care este sincronizat de la bootare şi până la închidere, este setat pe UTC sau localtime. UTC simplifică foarte mult schimbarea fusurilor orare, localtime este necesar dacă aveți dual-boot cu un sistem de operare care stochează doar localtime cum ar fi Windows.
Notă: În cazul în care HARDWARECLOCK este setat pe localtime, sistemul de operare nu va ajusta timpul, care operează sub presupunerea că sistemul dvs. poate fi un sistem dual-boot la momentul respectiv şi că alte sisteme de operare pot modifica ceasul. În cazul acesta, schimbarea la ora vară-iarnă trebuie să fie făcută manual.
 • TIMEZONE: Specifică fusul orar pentru zona in care va aflati. De exemplu , fusul orar pentru România ar fi Europa/Romania.
 • KEYMAP: Tastatura pe care doriţi să o utilizaţi. Dacă locuiţi în SUA, ve-ți utiliza, probabil, QWERTY, care este si cea implicită. Definiţiile de taste sunt disponibile în /usr/share/kbd/keymaps. Vă rugăm să reţineţi că această setare este valabilă numai pentru console nu și pentru lucrul în mediul grafic(X)!
 • CONSOLEFONT: Defineşte fontul din consolă pentru a fi încărcat cu setfont la boot-are (ter-v14b, de exemplu). Fonturi disponibile se găsesc în /usr/share/kbd/consolefonts.
 • CONSOLEMAP: Defineşte harta consolei pentru a o încărca cu setfont în boot-up (8859-1 de exemplu). Exemple posibile sunt găsite în /usr/share/kbd/consoletrans. O hartă potrivită pentru dumneavoastră ar fi 8859-1 pentru latin1,de exemplu. Dacă utilizaţi X11 pentru munca de zi cu zi, reţineţi că acest lucru afectează numai aplicaţiile în consolă.
 • USECOLOR: Activează (sau dezactivează) mesajele color din timpul încărcării sistemului.

Hardware

 • MOD_AUTOLOAD: Dacă este setat pe "yes", Arch va scana hardware-ul la pornire şi va încărca automat modulele corespunzătoare pentru sistem. Acest lucru se face cu udev.
Notă: MOD_AUTOLOAD poate fi dezactivat pentru a accelera procesul de boot, dar utilizatorul trebuie să se asigure că toate modulele necesare sunt prezente în Module. Utilitarul hwdetect poate fi folosit pentru a detecta modulele necesare; lshwd este o alternativă.
 • MODULES: Aici puteţi lista modulele care doriți să se încarce în timpul start-up fără a fi necesar să aveți o legătură la un dispozitiv hardware la fel ca în modprobe.conf. Doar adăugaţi numele modulului aici, separând intrările cu un spaţiu, adăugați opțiuni specifice modulelor în modprobe.conf. Modulele care au prefixul (!) vor fi ignorate la boot-are (a.k.a blacklist).
 • USELVM: Scanează pentru grupuri de volum LVM la pornire.

Networking

 • HOSTNAME: Setaţi aici numele de gazdă al maşinii, fără partea de domeniu. Numele trecut aici este o alegere personală.
 • INTERFACES: Aici puteţi defini setările pentru interfeţe de reţea. Dacă nu utilizaţi DHCP pentru a configura un dispozitiv, doar ţineţi minte că valoarea variabilei (al cărui nume trebuie să fie egal cu numele dispozitivului care se presupune a fi configurat) este egală cu linia care ar fi anexată la comanda ifconfig.
 • ROUTES: Puteţi defini propriile rute statice pentru reţea cu nume arbitrar. Uitaţi-vă la un exemplu pentru un gateway implicit pentru a vă face o idee. Cel mai indicat ar fi să consultați man route.
 • NETWORKS: Permite anumitor profile de retea să pornească automat în start-up. Profilurile de reţea oferă o modalitate convenabilă de gestionare a mai multor configuraţii şi sunt menite să înlocuiască configurările INTERFACES/ ROUTES. În cazul în care computerul se va conceta la reţele diferite la momente diferite (de exemplu, un laptop), atunci aveţi posibilitatea să configuraţi profilurile în directorul /etc/network.d. Exemplele sunt incluse în /etc/network.d/example și pot fi folosite pentru a crea profile noi.

Daemons

 • DAEMONS: Aceast câmp enumeră pur şi simplu numele acelor script-uri conţinute în /etc/rc.d/ care vor fi pornite în timpul procesului de boot. Fiecare daemon e separat de un spaţiu. În cazul în care un script este prefixat cu (!), nu este executat. Dacă un script are prefixul(@), atunci acesta va fi executat în fundal, adică secvenţa de pornire nu va aştepta pentru finalizarea cu succes înainte de a continua. Acest șir trebuie editat de fiecare data când doriți să adăugați procese care să ruleze în start-up (network, bluetooth, ș.a.). Reprezintă de fapt modul în care Arch gestionează scripturile de inițializare spre deosebire de alte distribuții care folosesc directorul /etc/init.d.
Atenție: Ordinea în care sunt enumerați daemonii este importantă, unii din aceștia fiind vitali pentru functionarea corespunzatoare a altora. De exemplu dbus trebuie obligatoriu să fie trecut in fața wicd, altfel userul nu va beneficia de interfața de rețea.
Unelte personale