pacman

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare

Rezumat
Pacman este managerul de pachete din Arch Linux. Managerele de pachete sunt folosite pentru instalarea, upgradarea, și înlăturarea software-ului. Acest articol acoperă modul principal de folosire și câteva ponturi pentru depanare.
Prezentare generală
Pachetele din Arch Linux sunt construite folosind makepkg și un script personalizat pentru fiecare pachet (cunoscut sub numele de PKGBUILD). Odată ce a fost construit, programul poate fi instalat și gestionat de către pacman. PKGBUILD-urile pentru software-ul din depozitele oficiale sunt disponibile în ierarhia ABS; alte mii de pachete sunt disponibile (fără suport oficial) în AUR.
Referințe wiki
Downgrading Packages
Improve Pacman Performance
Pacman GUI Frontends
Pacman Rosetta
Pacman Tips
Pacman package signing
FAQ#Managementul pachetelor
pacman-key
Pacnew and Pacsave Files
Resurse
Manualul pentru libalpm(3)
Manualul pentru pacman(8)
Manualul pentru pacman.conf(5)
Manualul pentru repo-add(8)

Managerul de pachete pacman reprezintă una dintre cele mai distinse trăsături ale distribuției Arch Linux. Acesta combină un simplu format binar al pachetelor cu un sistem de construcție ușor de folosit. Scopul acestui program este gestionarea mai ușoară a pachetelor, fie că provin din depozitele oficiale Arch sau că sunt propriile construcții ale utilizatorului.

Pacman păstrează sistemul actualizat prin sincronizarea listelor de pachete cu serverul principal. Acest model de server/client vă permite, de asemenea, să descărcați/instalați pachetele printr-o simplă comandă, împreună cu toate dependențele necesare.

Pacman este scris în limbajul de programare C, și pentru împachetare folosește formatul .pkg.tar.xz.

Pont: Pachetul oficial pacman conține și alte utilitare folositoare, precum makepkg, pactree, vercmp și așa mai departe. Puteți obține o listă completă prin executarea comenzii pacman -Ql pacman | grep bin

Cuprins

Configurare

Setările pentru pacman se găsesc în /etc/pacman.conf. Aici este unde utilizatorul configurează programul ca să funcționeze într-un anumit fel. Informații detaliate despre fișierul de configurare se pot găsi în manualul pentru pacman.conf.

Opțiuni generale

Opțiunile generale se găsesc în secțiunea [options]. Citiți manualul sau uitați-vă într-un fișier pacman.conf nemodificat pentru mai multe informații despre ce se poate realiza aici.

Evitarea actualizării unui pachet

Pentru evitarea actualizării unui anumit pachet, specificați asta după cum urmează:

IgnorePkg=linux

Pentru mai multe pachete folosiți o listă cu numele acestora separate prin spații, sau folosiți mai multe linii IgnorePkg.

Evitarea actualizării unui grup de pachete

La fel ca metoda de mai sus, se poate evita și actualizarea unui grup întreg de pachete:

IgnoreGroup=gnome

Evitarea instalării fișierelor în sistem

Pentru a evita instalarea de fiecare dată a unor foldere specifice, listați-le sub NoExtract. De exemplu, pentru evitarea instalării unităților systemd folosiți:

NoExtract=usr/lib/systemd/system/*

Depozite

În această secțiune sunt definite ce depozite urmează să fie folosite, după cum este explicat și în /etc/pacman.conf. Acestea pot fi definite direct aici, sau pot fi incluse dintr-un alt fișier (precum /etc/pacman.d/mirrorlist), fiind astfel necesară întreținerea unei singure liste.

/etc/pacman.conf
#[testing]
#SigLevel = PackageRequired
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[core]
SigLevel = PackageRequired
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
SigLevel = PackageRequired
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[community-testing]
#SigLevel = PackageRequired
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
SigLevel = PackageRequired
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

# Dacă doriți să folosiți programe 32 bit pe un sistem x86_64,
# activați depozitele multilib prezente mai jos.

#[multilib-testing]
#SigLevel = PackageRequired
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[multilib]
#SigLevel = PackageRequired
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

# Exemplu pentru un depozit personalizat. Pentru câteva ponturi despre cum
# să vă faceți propriile depozite vedeți manualul pentru pacman.
#[custom]
#SigLevel = Optional TrustAll
#Server = file:///home/custompkgs
Atenție: Aveți grijă atunci când folosiți depozitul [testing]. Acesta se află în stadiul de developare iar actualizarea sistemului ar putea face ca unele pachete să înceteze să mai funcționeze. Cei care folosesc depozitul [testing] sunt încurajați să se aboneze la lista de mailing arch-dev-public pentru informații de actualitate.

Securitatea pachetelor

Pacman 4 vine cu suport pentru pachete semnate digital, adăugând pachetelor un strat suplimentar de protecție. Despre cum se activează verificarea semnăturii, vedeți aici.

(Opțional) Pacman în limba română

Pacman poate fi folosit și în limba română. Pentru aceasta, va trebui să decomentați liniile următoare din fișierul /etc/locale.gen:

# nano /etc/locale.gen
en_EN.UTF-8 UTF-8
ro_RO.UTF-8 UTF-8
# locale-gen
# export LANG=ro_RO.UTF-8

Ca să nu fie setat înapoi în limba engleză după restart:

# tee /etc/locale.conf <<< "LANG=ro_RO.UTF-8"

Utilizare

Cele ce urmează sunt doar pentru a vă face o idee asupra operațiunilor pe care pacman le poate efectua. Pentru mai multe exemple, vedeți manualul pentru pacman.

Instalarea pachetelor

Instalarea unor anumite pachete

Pentru instalarea unui singur pachet sau a unei liste de pachete (cu dependențe cu tot), executați următoarea comandă:

# pacman -S numele_pachetului1 numele_pachetului2 ...

Uneori există mai multe versiuni ale unui pachet în depozite diferite, de exemplu în [extra] și în [testing]. Pentru a-l instala pe cel din prima variantă, depozitul trebuie specificat la început:

# pacman -S extra/numele_pachetului

Instalarea grupurilor de pachete

Unele pachete fac parte dintr-un grup de pachete iar toate aceste pachete pot fi instalate în același timp. De exemplu, dacă folosim comanda:

# pacman -S gnome

vor fi instalate toate pachetele care fac parte din grupul gnome. Pentru afișarea pachetelor care fac parte din grupul gnome, executați:

# pacman -Sg gnome

Vizitați, de asemenea, https://archlinux.org/groups/ pentru a vedea ce alte grupuri de pachete mai există.

Notă: Dacă un pachet din listă este deja instalat în sistem, acesta va fi reinstalat chiar dacă este deja la versiunea cea mai recentă. Comportamentul acesta poate fi suprascris cu ajutorul opțiunii --needed.
Atenție: Atunci când instalați ceva, să nu înnoiți lista de pachete fără să actualizați sistemul (cu alte cuvinte să nu executați pacman -Sy numele_pachetului); aceasta poate conduce la probleme cu dependențele. Vedeți #Actualizările parțiale nu sunt acceptate și https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=89328.

Înlăturarea pachetelor

Pentru a înlătura un singur pachet, lăsându-i toate dependențele acestuia instalate:

# pacman -R numele_pachetului

Pentru a înlătura un pachet împreună cu toate dependențele acestuia care nu sunt cerute și de către alt pachet instalat:

# pacman -Rs numele_pachetului

Pentru a înlătura un pachet, dependențele acestuia și restul pachetelor care depind de el:

Atenție: Operațiunea aceasta se desfășoară într-un mod recursiv, și ar trebui să aveți grijă deoarece poate înlătura o mulțime de alte pachete ce ar putea fi necesare.
# pacman -Rsc numele_pachetului

Pentru a înlătura un pachet, care este necesar și altui pachet, fără înlăturarea pachetului dependent:

# pacman -Rdd numele_pachetului

Atunci când pacman înlătură anumite programe, salvează niște fișiere de configurare importante și le adaugă extensia .pacsave. Pentru a preveni crearea acestor fișiere de rezervă (backup) folosiți opțiunea -n:

# pacman -Rn numele_pachetului
Notă: Pacman nu șterge fișierele de configurare create de către programe (de exemplu fișierele din folderul home care încep cu un punct, așa-zisele „dotfiles”).

Actualizarea pachetelor

Pacman poate actualiza toate pachetele din sistem printr-o singură comandă. Este posibil să dureze ceva timp în funcție de când a fost actualizat ultima oară. Comanda aceasta poate sincroniza baza de date locală cu cea a depozitului împreună cu actualizarea pachetelor sistemului (fără includerea pachetelor 'locale' ce nu fac parte din depozitele configurate):

# pacman -Syu
Atenție: În loc de actualizare imediat cum au apărut pachete noi, utilizatorii ar trebui să ia la cunoștință faptul că din cauza modului de abordare din Arch, de actualizări la zi (rolling release), o actualizare ar putea avea consecințe neprevăzute. Asta înseamnă că nu este un lucru prea inteligent dacă, de exemplu, actualizați sistemul înainte să faceți o prezentare. Mai degrabă actualizați sistemul când aveți timp liber și sunteți pregătit să vă ocupați de problemele eventuale care ar putea să apară.

Pacman este un utilitar puternic de gestionare a pachetelor, însă acesta nu încearcă să acopere toate cazurile de folosință. Citiți Calea Arch dacă e ceva neclar despre asta. Utilizatorii trebuie să fie vigilenți și să își asume responsabilitatea pentru întreținerea propriului sistem. Atunci când o actualizare este efectuată, este esențial ca utilizatorii să citească toate informațiile pe care pacman le afișează și să folosească bunul simț. Dacă un fișier de configurare modificat ulterior trebuie să fie actualizat pentru a fi compatibil cu o versiune mai recentă a pachetului, un fișier .pacnew va fi creat pentru evitarea rescrierii setărilor efectuate de către utilizator. Pacman va atenționa utilizatorul să le combine împreună. Fișierele acestea necesită intervenție manuală din partea utilizatorului iar îngrijirea lor imediat ce un pachet a fost actualizat sau înlăturat este un obicei bun. Vedeți articolul Pacnew and Pacsave Files pentru mai multe informații.

Pont: Nu uitați că ce este afișat în pacman este înregistrat și în /var/log/pacman.log.

Înainte de actualizare, este recomandat să vizitați pagina principală Arch Linux pentru a verifica ultimele știri (sau abonați-vă la feed-ul RSS): atunci când actualizările necesită intervenții ceva mai speciale (mai mult decât v-ați putea ocupa urmând doar instrucțiunile afișate de către pacman), o știre adecvată situației va fi postată.

Dacă întâlniți probleme care nu pot fi rezolvate prin aceste instrucțiuni, ați face bine dacă ați da un search pe forum. E destul de probabil că și alte persoane au avut aceleași problemă și că au postat instrucțiuni despre cum se poate rezolva.

Interogarea bazelor de date ale pachetelor

Pacman trimite interogări (queries) bazei de date locale a pachetelor prin opțiunea -Q; a se vedea:

$ pacman -Q --help

și trimite interogări bazelor sincronizate prin opțiunea -S; a se vedea:

$ pacman -S --help

Pacman poate căuta pachete în baza de date, căutând atât după numele pachetelor cât și după descrierea acestora:

$ pacman -Ss șir1 șir2 ...

Pentru a căuta pachetele deja instalate:

$ pacman -Qs șir1 șir2 ...

Pentru afișarea informațiilor extensive despre un anumit pachet:

$ pacman -Si numele_pachetului

În cazul pachetelor instalate local:

$ pacman -Qi numele_pachetului

Folosirea a două opțiuni -i afișează o listă a fișierelor de rezervă și starea modificării acestora:

$ pacman -Qii numele_pachetului

Pentru obținerea listei fișierelor instalate de către un pachet:

$ pacman -Ql numele_pachetului

În cazul în care pachetele nu sunt instalate, folosiți pkgfile.

Baza de date poate fi interogată și pentru aflarea cărui pachet aparține un anumit fișier:

$ pacman -Qo /adresa/către/numele_fișierului

Pentru afișarea tuturor pachetelor care nu sunt cerute ca dependențe (pachete orfane):

$ pacman -Qdt

Pentru afișarea ierarhiei dependențelor unui pachet:

$ pactree numele_pachetului

Pentru afișarea tuturor pachetelor care depind de un pachet, folosiți whoneeds din pkgtools:

$ whoneeds numele_pachetului

Comenzi suplimentare

Actualizarea sistemului și instalarea pachetelor dintr-o listă (pe o singură linie):

# pacman -Syu numele_pachetului1 numele_pachetului2 ...

Descărcarea unui pachet fără instalarea acestuia:

# pacman -Sw numele_pachetului

Instalarea unui pachet „local” care nu provine dintr-un depozit extern (ex: pachetul provine din AUR):

# pacman -U /adresa/către/folder/numele_pachetului-versiune.pkg.tar.xz

Instalarea unui pachet „extern” (ce nu face parte din fișierele de configurare folosite de către pacman):

# pacman -U http://www.exemplu.com/repozit/exemplu.pkg.tar.xz

Ștergerea din folderul cache a pachetelor care nu sunt instalate momentan (/var/cache/pacman/pkg):

Atenție: Această comandă ar trebui executată doar în cazul în care sunteți sigur că pachetele instalate sunt stabile și că un downgrade nu este necesar, din moment ce va șterge toate versiunile vechi din folderul cache, lăsând în urmă doar versiunile pachetelor care sunt deja instalate. Acest lucru este util în cazul în care o viitoare actualizare a sistemului creează probleme, deoarece veți dispune de pachetele care funcționează direct de pe sistemul dumneavoastră, gata de a fi instalate.
# pacman -Sc

Ștergerea tuturor pachetelor prezente în folderul cache:

Atenție: Această comandă șterge întregul conținut al folderului cache. Este considerată o practică greșită, deoarece în cazul în care veți avea vreodată nevoie să faceți un downgrade, nu veți putea face asta direct din folderul cache. Probabil că va trebui să folosiți Arch Rollback Machine.
# pacman -Scc
Pont: Ca alternativă atât pentru opțiunea -Sc cât și pentru -Scc, luați în considerare și folosirea comenzii paccache din pachetul pacman-contrib. Aceasta oferă mai mult control asupra felului în care sunt șterse pachetele. Pentru instrucțiuni, executați paccache -h.

Actualizările parțiale nu sunt acceptate

Arch Linux este bazat pe un model de actualizări la zi (rolling release), și versiuni noi pentru biblioteci software vor fi urcate în depozite. Developerii și Trusted Users vor reconstrui toate pachetele necesare din depozite pentru a fi compatibile în continuare cu aceste biblioteci. Dacă sistemul conține pachete instalate local (cum sunt cele din AUR), utilizatorii vor trebui să le reconstruiască atunci când dependențele acestora primesc o atenționare soname.

Asta înseamnă că actualizările parțiale nu sunt acceptate. Să nu folosiți pacman -Sy pachet sau orice alt echivalent precum pacman -Sy și apoi pacman -S pachet. Să actualizați întotdeauna sistemul înainte de a instala un pachet -- mai ales dacă pacman a sincronizat baza de date cu depozitele. Din același motiv aveți mare grijă atunci când folosiți IgnorePkg și IgnoreGroup.

Dacă s-a întâmplat să aibă loc o actualizare parțială, iar fișierele în format gata construit (binaries) sunt stricate din pricina lipsei bibliotecilor software legate de acestea, să nu „reparați” problema prin simpla creere a unei legături simbolice (symlink). Bibliotecile software primesc o atenționare soname atunci când nu sunt compatibile cu formate mai vechi. Un simplu pacman -Syu folosind un mirror actualizat cum trebuie va rezolva problema atât timp cât pacman nu a pățit nimic.

Depanare

Î: Actualizarea pachetului XYZ mi-a stricat sistemul!

R: Arch Linux este o distribuție de ultimă oră, bazată pe un model de actualizări la zi (rolling release). Pachete actualizate sunt disponibile imediat ce acestea sunt considerate suficient de stabile pentru uz general. Totuși, actualizările necesită uneori intervenție din partea utilizatorului: ar putea fi necesar ca fișierele de configurare să fie actualizate, dependențele opționale s-ar putea schimba, etc.

Cel mai important de reținut este faptul că sistemele Arch nu ar trebui actualizate „orbește”. Citiți întotdeauna lista pachetelor ce urmează să fie actualizate. Băgați de seamă atunci când pachetele „esențiale” urmează să fie actualizate (linux, xorg-server, și așa mai departe). Dacă se întâmplă să fie așa, de obicei este o idee bună să verificați știrile de pe https://www.archlinux.ro/ și să treceți peste câteva postări de pe forum pentru a vedea dacă alte persoane au întâmpinat probleme după actualizarea sistemului.

Dacă un pachet este cunoscut ca fiind problematic și este de așteptat să se întâmple așa, responsabilii de pachete vor face tot posibilul ca pacman să afișeze mesajul potrivit atunci când pachetul este actualizat. Dacă întâmpinați dificultăți după o actualizare a sistemului, verificați încă o dată informațiile afișate de către pacman în fișierul log (/var/log/pacman.log).

După tot ce s-a discutat mai sus, în cazul în care sunteți sigur că pacman nu oferă nicio altă informație, că nu există niciun articol aferent de știri pe https://www.archlinux.ro/, și că nu există postări pe forum despre această actualizre, ar trebui să vă gândiți să cereți ajutor pe forum, pe IRC, sau să faceți un downgrade pachetelor problematice].

Î: Știu că există o versiune nouă pentru pachetul ABC, dar pacman zice că sistemul e la zi!

R: Mirror-urile din pacman nu sunt sincronizate imediat. Ar putea dura mai mult de 24 de ore înainte ca actualizarea să fie disponibilă și pentru dumneavoastră. Singurele opțiuni disponibile sunt să aveți răbdare sau să folosiți alt mirror. Pagina MirrorStatus vă poate ajuta să găsiți un mirror actualizat recent.

Î: Primesc o eroare atunci când actualizez sistemul: „file exists in filesystem”!

R: NOTĂ MARGINALĂ: Copiat din https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=56373 scris de către Misfit138.
error: could not prepare transaction
error: failed to commit transaction (conflicting files)
package: /path/to/file exists in filesystem
Errors occurred, no packages were upgraded.

De ce se întâmplă așa ceva: pacman a detectat un conflict între fișiere, și, după felul în care a fost proiectat, nu va rescrie fișierele acestea în locul vostru. Aceasta este o caracteristică intenționată, nu un defect.

Problema este de obicei ușor de rezolvat. O metodă considerată a fi sigură este să verificați mai întâi dacă alt pachet deține acest fișier (pacman -Qo /adresă/către/fișier). Dacă alt pachet deține acest fișier, raportați acest bug. Dacă niciun alt pachet nu deține fișierul, redenumiți fișierul care „există deja în sistem” și executați din nou comanda de actualizare a sistemului. Dacă toate merg cum trebuie, atunci fișierul poate fi șters.

Dacă ați instalat manual un program fără să folosiți pacman sau o interfață, trebuie să îl ștergeți împreună cu toate fișierele acestuia și să îl reinstalați cum trebuie folosind pacman.

Fiecare pachet instalat vine cu un fișier /var/lib/pacman/local/$pachet-$versiune/files ce conține informații metadata despre pachet. Dacă acest fișier devine corupt - nu conține nimic sau lipsește efectiv - va conduce la erori de genul „file exists in filesystem” atunci când încercați să actualizați pachetul. O astfel de eroare se referă de obicei doar la un singur pachet, iar în loc să redenumiți manual toate fișierele care țin de pachetul respectiv și apoi să le ștergeți, puteți executa pacman -S --force $pachet pentru a îl forța pe pacman să rescrie aceste fișiere.

nu executați pacman -Syu --force.

Î: Primesc o eroare atunci când instalez un pachet: „not found in sync db”

R: Mai întâi, asigurați-vă că pachetul există într-adevăr (și aveți grijă la greșeli de tipar!). Dacă anumite pachete există, lista dumneavoastră de pachete ar putea fi învechită sau depozitele ar putea fi configurate incorect. Încercați comanda pacman -Syy pentru a forța o actualizare a tuturor listelor de pachete.

Î: Pacman actualizează în mod repetat același pachet!

R: Aceasta se întâmplă din cauza unor înregistrări în dublu exemplar în /var/lib/pacman/local/, cum ar fi două pachete linux. Comanda pacman -Qi afișează versiunea corectă, însă pacman -Qu recunoaște versiunea veche și, deci, va încerca să o actualizeze.

Soluția: ștergeți înregistrările problematice din /var/lib/pacman/local/.

Notă: Versiunea 3.4 din pacman ar trebui să afișeze o eroare în cazul în care există înregistrări în dublu exemplar, ceea ce ar trebui să facă această notă învechită.

Î: Pacman se oprește brusc în timpul unei actualizări!

R: În cazul în care pacman se oprește brusc atunci când îndepărtează pachete afișând o eroare despre „database write”, iar reinstalarea sau actualizarea pachetelor dă greș:
  1. Porniți calculatorul folosind mediul de instalare Arch.
  2. Montați partiția root.
  3. Actualizați baza de date din pacman folosind pacman -Syy.
  4. Reinstalați pachetul defect folosind pacman -r /path/to/root -S package.

Î: Am instalat ceva cu „make install”; fișierele nu aparțin niciunui pachet!

R: Dacă primiți o eroare despre „conflicting files”, ar trebui să știți că pacman va rescrie programele instalate manual dacă este specificată opțiunea --force (pacman -S --force). Vedeți Pacman Tips#Identify files not owned by any package pentru un script care va căuta fișierele renegate din sistem.
Atenție: Aveți grijă atunci când folosiți opțiunea --force fiindcă ar putea cauza probleme majore dacă este folosită necorespunzător.

Î: Am nevoie de un pachet ce conține un anumit fișier. Cum aflu care pachet îl furnizează?

R: Instalați pkgfile, program care folosește o bază de date separată ce conține numele tuturor fișierelor împreună cu pachetele asociate acestora.

Î: Pacman s-a stricat de tot! Cum pot să-l reinstalez?

R: În cazul în care pacman este defect fără vreo posibilitate de a îl repara, descărcați manual pachetele necesare (openssl, libarchive, și pacman) și extrageți conținutul acestora în partiția root. Executabilul pacman va fi restaurat împreună cu fișierul inițiat de configurare al acestuia. După aceea, reinstalați aceste pachete folosind pacman pentru a menține integritatea bazei de date a pachetelor. Informații suplimentare și un exemplu (învechit) al unui script care automatizează acest proces se poate găsi în acest post.

Î: După ce am actualizat sistemul și am dat restart, primesc eroarea „unable to find root device” iar acum sistemul nu vrea să mai pornească

R: Cel mai probabil initramfs-ul s-a stricat în timpul unei actualizări de kernel (folosirea neadecvată a opțiunii --force poate fi un motiv). Aveți la dispoziție două opțiuni:

1. Încercați opțiunea Fallback.

Pont: În cazul în care, indiferent de motiv, ați șters această opțiune din meniu, puteți folosi întotdeauna tasta Tab atunci când apare meniul bootloader-ului (pentru Syslinux) sau e (pentru GRUB), redenumiți imaginea ca initramfs-linux-fallback.img și apăsați Enter sau b (în funcție de bootloader) ca să pornească folosind parametrii noi.
Odată ce a pornit sistemul, executați comanda următoare (pentru kernel-ul standard linux) din consolă sau dintr-un terminal pentru a reconstrui imaginea initramfs:
# mkinitcpio -p linux

2. Dacă n-a mers, de pe un suport de instalare Arch din 2012 (CD/DVD sau USB stick), executați:

Notă: Dacă nu aveți un release de pe anul 2012 sau aveți la dispoziție doar o distribuție „live” de Linux, puteți face un chroot folosind metoda veche. Evident, o să fie ceva mai mult de tastat decât să folosiți pur și simplu doar scriptul arch-chroot.
# mount /dev/sdxY /mnt         #Partiția root.
# mount /dev/sdxZ /mnt/boot    #Dacă aveți o partiție /boot separată.
# arch-chroot /mnt
# pacman -Syu mkinitcpio systemd linux
Reinstalarea kernelului (pachetul linux) va re-genera automat imaginea initramfs folosind mkinitcpio -p linux. Nu este necesar să faceți asta separat.
După aceea, este recomandat să executați exit, umount /mnt/{boot,} și reboot.

Î: Semnătura pentru „Utilizator <email@gmail.com>” este necunoscută, instalarea a eșuat

R: Urmați instrucțiunile de pe pacman-key#Resetting all the keys.

Î: Primesc încontinuu o eroare cu „failed to commit transaction (invalid or corrupted package)”

R: Uitați-vă după fișiere *.part (pachete descărcate parțial) în folderul /var/cache/pacman/pkg și ștergeți-le (se întâmplă de obicei prin folosirea unei opțiuni personalizate XferCommand în pacman.conf).

Î: Primesc o eroare de fiecare dată când folosesc pacman, zicând „warning: current locale is invalid; using default "C" locale”. Ce-ar trebui să fac?

R: După cum este afișat și în mesajul de eroare, setările dumneavoastră regionale nu sunt configurate cum trebuie. Vedeți Locale.

Altele

Unelte personale