Kernel panics

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare

Acest articol descrie cum puteți repara computerul după mesajele de eroare a kernel-ului,în timpul start-up.

Cuprins

Definiția

O definiție a Kernel Panics ,o putem găsi pe Wikipedia:Kernel panics reprezintă o acțiune care blochează sistemul de operare,după detectarea unei erori fatale care nu poate fi îndreptată în siguranță;acest termen este specific sistemelor de operare Unix și este echivalentul 'Blue Screen of Death' al sistemului de operare Microsoft Windows. Sistemul de operare nu pornește corect.Mai multe manifestări pot fi enumerate,cum ar fi 'înghețarea' computerului la pornire,ori sistemul de operare furnizează mesaje de eroare (Command prompt, Desktop ,etc).Toate acestea necesită rezolvarea din linia de comandă(floppy,CD-live,terminal).

Rezolvare

Pentru a rezolva cu ușurință problema,asigurați-vă mai întâi că kernelul nu este în 'quiet mode'.Stergeți 'quiet' din Grub,linia kernel,dacă există.În timpul start-up,verificați imediat mesajele care apar până la momentul erorii.E posibil să aflați din aceste mesaje cauza problemei pe care o aveți.Sunt multe cauze care pot duce la o asemenea eroare. Asigurați-vă că configurația e corectă în /boot:(grub,menu.lst),iar partea hardware a computerului este în perfectă stare de funcționare.E o idee foarte bună de a rula memtest de pe CD-ul de instalare Arch,pentru a detecta eventualele probleme hardware. Dacă credeți că sunt probleme în /boot,folosiți opțiunea 1 pentru repararea bootloader-ului.Dacă credeți că însuși kernel-ul ar fi de vină,folosiți opțiunea 2.

Opțiunea 1: Verificați configurația bootloader-ului

Altă posibilitate ar fi o eroare în configurația bootloader-ului /boot/grub/menu.lst.De exemplu,repartiționarea hard-disk-ului poate modifica ordinea partițiilor.Fișierul /boot/grub/menu.lst trebuie verificat pentru depistarea anumitor erori(spații suplimentare,caractere ambigue sau situate în locuri necorespunzătoare) care pot provoca blocarea sistemului.

Opțiunea 2: Reinstalare kernel

Reinstalarea kernel-ului este cea mai bună metodă în cazul în care nu există modificări de sistem recente.

Pornire de pe CD-ul de instalare

Primul pas ar fi boot-area de pe CD-ul de instalare.După pornire nu alegeți ca user arch.Începeți ca root.

 # root

Montarea partițiilor

Odată ce ați pornit,vă aflați intr-un minimal dar funcțional LiveCd,având la dispoziție uneltele de bază.Acum trebuie să montați partiția dv. /root în /mnt.

 # mount /dev/sdXY /mnt

Dacă folosiți setări clasice IDE,folosiți :

 # mount /dev/hdXY /mnt

Dacă folosiți partiție separată /boot,nu uitați să o montați:

 # mount /dev/sdXZ /mnt/boot

Configurare mediu chroot

Noile kernel-uri folosesc un ramdisk pentru a configura mediul de lucru.La reinstalare, acest ramdisk este regenerat cu mkinitcpio.Mkinitcpio nu poate autodetecta modulele necesare kernel-ului pentru pornirea computerului.Pentru ca autodetectarea să funcționeze, /dev, /sys și /proc trebuie montate în chroot:

 # mount -t proc none /mnt/proc
 # mount -t sysfs none /mnt/sys
 # mount --bind /dev /mnt/dev

Acum,intrați în mediul chroot pe acest disc:

# chroot /mnt

Restaurare kernel

Daca păstrați pachetele downloadate cu pacman pe harddisk,puteți restaura cu ușurință ultima versiune de kernel.Daca nu,e necesar să luați versiunea de care aveti nevoie din alte surse.Să presupunem că aţi păstrat versiunile anterioare. Veti instala ultima versiune.În primul rând aveţi nevoie de detalii despre kernel.

# cd /var/cache/pacman/pkg
# find kernel*

Acum folosiţi detaliile kernel-ului în comanda de mai jos.

# pacman -U /var/cache/pacman/pkg/kernel26-2.6.23.xx-x.pkg.tar.gz

Bineințeles,ve-ți avea altă versiune de kernel,față de exemplul de mai sus.În caz contrar,verificaţi CD-ul de instalare.

Repornirea

Acum este momentul sa reporniți PC-ul şi să vedeți dacă modificările au dus la dispariția mesajelor de eroare.

Notă: Amintiţi-vă că sunteti încă în mediul chroot şi v-a trebui,probabil,să ieşiți şi să vă logați din nou.
Unelte personale