Instalare prin USB

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare
Rezumat
Instrucțiuni disponibile pentru mai multe platforme despre cum se poate crea un stick USB bootabil care poate fi folosit pentru a instala Arch Linux, întreținerea sistemului sau pentru recuperarea datelor sau a sistemului.
Resurse
CD Burning

În pagina aceasta sunt discutate diverse metode despre cum se poate scrie Arch Linux pe un drive USB (cunoscut, de asemenea, și sub numele de „flash drive”, „stick USB”, „cheie USB”, etc). Rezultatul va fi un sistem similar unui LiveCD („LiveUSB”, dacă vreți) care, din cauza naturii sistemului SquashFS, nu va păstra nicio modificare după ce calculatorul este oprit.

Dacă doriți să folosiți o instalare completă Arch Linux de pe un stick USB (cu alte cuvinte, cu setări disponibile după restart), vedeți articolul Installing Arch Linux on a USB key.

Notă: Pentru bootare UEFI, creați un stick USB bootabil urmând aceste instrucțiuni.

Cuprins

Pe GNU/Linux

Prin rescrierea drive-ului USB

Atenție: Comanda următoare distruge toate datele de pe /dev/sdx.
Notă: Verificați cu lsblk că dispozitivul USB nu este montat, și folosiți /dev/sdx în loc de /dev/sdx1. Acestea sunt greșeli foarte frecvente!
# dd bs=4M if=/adresa/către/archlinux.iso of=/dev/sdx

Cum să restaurați drive-ul USB

Deoarece imaginea ISO este un hibrid care poate fi atât inscripționat pe un disc, cât și scris direct pe un drive USB, acesta nu vine cu o tabelă standard de partiții.

După ce ați instalat Arch Linux și ați terminat cu drive-ul USB, ar trebui să îi ștergeți primii 512 biți (asta însemnând codul de bootare din MBR împreună cu tabela nestandardizată de partiții) dacă doriți să-l restaurați la capacitate întreagă.

# dd count=1 bs=512 if=/dev/zero of=/dev/sdx

După aceea, creați o tabelă nouă de partiții (ex: „msdos”) și un sistem de fișiere (ex: EXT4, FAT32) folosind gparted, sau dintr-un terminal:

 • Pentru EXT2/3/4 (modificați după cum este cazul), ar veni:
# cfdisk /dev/sdx
# mkfs.ext4 /dev/sdx1
# e2label /dev/sdx1 STICK_USB
 • Pentru FAT32, instalați pachetul dosfstools și executați:
# cfdisk /dev/sdx
# mkfs.vfat -F32 /dev/sdx1
# dosfslabel /dev/sdx1 STICK_USB

Fără a rescrie drive-ul USB

Metoda aceasta e ceva mai complicată decât scrierea directă a imaginii cu dd, însă drive-ul după aceea va putea stoca și alte date. Înainte de a începe, asigurați-vă că dispozitivul USB este formatat ca FAT32, EXT2/3/4 sau Btrfs. Pentru bootare UEFI și/sau pentru a-l folosi și pe alte sisteme de operare ar trebui să folosiți FAT32. De asemenea, asigurați-vă că aveți pachetul syslinux instalat (versiunea 4.04 sau mai recentă).

1. Extrageți din ISO folderul arch și puneți-l pe drive-ul USB. Pentru plăci de bază care folosesc UEFI urmați aceste instrucțiuni.

2. Instalați bootloader-ul Syslinux:

Atenție: Aveți mare grijă spre ce îndreptați dd și vă rugăm să folosiți drive-ul însuși pentru următoarele comenzi, nu prima partiție. Aceasta este o greșeală foarte frecventă.
Notă: Pe unele distribuții fișierul mbr.bin ar putea fi disponibil ca /usr/share/syslinux/mbr.bin.
$ cd /media/folderoarecare/arch/boot/syslinux  #Adresa unde a fost montat drive-ul USB. Nu săriți peste această etapă.
# extlinux --install .             #Tastați exact cum se vede, cu punct cu tot.
# dd bs=440 conv=notrunc count=1 if=/usr/lib/syslinux/mbr.bin of=/dev/sdx
# parted /dev/sdx toggle 1 boot

3. Adaptați fișierele de configurare:

Notă: Deși ați putea schimba eticheta drive-ului în „ARCH_2012XX” (folosind luna potrivită lansării), poate că o abordare mai bună este să folosiți UUID-ul (în felul acesta îi puteți pune mai târziu fără nicio grijă orice altă etichetă doriți, sau să nu-i puneți etichetă deloc). Dacă niciuna nu este setată, în mod sigur veți primi celebra eroare de 30 de secunde.

Mai jos aveți comanda necesară pentru înlocuirea segmentului archisolabel=ARCH_2012XX cu echivalentul dumneavoastră pentru archisodevice=/dev/disk/by-uuid/47FA-4071, dintr-un singur foc, pentru ambele fișiere de configurare în același timp:

Notă: Adaptați /dev/sdx1 înainte de a executa comanda, altfel nu va returna niciun rezultat (din moment ce sdx nu există).
$ sed -i "s|label=ARCH_2012.*|device=/dev/disk/by-uuid/$(lsblk -no UUID /dev/sdx1)|" archiso_sys{32,64}.cfg

Dacă versiunea pachetului syslinux instalat pe distribuția pe care o folosiți este mai veche decât 4.06, ca soluție temporară pentru sistemul de fișiere FAT32 (nu este necesar pentru EXT4), ar trebui înlocuită și linia APPEND din syslinux.cfg:

$ sed -i "s|../../|/arch|" syslinux.cfg

Pe Mac OS X

Pentru a putea folosi dd cu device-ul usb pe un Mac trebuie să faceți niște manevre speciale. Mai întâi de toate introduceți device-ul usb, OS X îl va monta automat, și executați

 diskutil list

în Terminal.app. Aflați cum se numește device-ul usb - al meu se numea /dev/disk1. (Folosiți comanda `mount` sau `sudo dmesg | tail`). Acum puteți executa

 diskutil unmountDisk /dev/disk1

pentru a demonta partițiile de pe device (cu alte cuvinte, /dev/disk1s1) păstrând în același timp device-ul propriu-zis (cu alte cuvinte, /dev/disk1). Acum putem continua conform instrucțiunilor de mai sus (folosiți, însă, bs=8192 dacă folosiți dd-ul din OS X; numărul rezultă din înmulțirea 1024*8).

 dd if=image.iso of=/dev/disk1 bs=8192
 20480+0 records in
 20480+0 records out
 167772160 bytes transferred in 220.016918 secs (762542 bytes/sec)

E probabil o idee bună să-i dați acum eject înainte de a-l scoate fizic.

 diskutil eject /dev/disk1

Pe Windows

Image Writer for Windows

Descărcați programul de pe http://launchpad.net/win32-image-writer și porniți-l. Selectați imaginea arch și stick-ul usb. Browserul de fișiere din Win32 Disk Imager presupune că numele imaginilor se termină cu .img, deci, dacă imaginea aleasă se termină în .iso, va trebui să îi introduceți manual numele de la tastatură; diferența de sufixe este pur și simplu cosmetică, imaginea oricum fiind scrisă. Click pe butonul de scriere. Acum ar trebui să puteți boota de pe stick-ul usb și să instalați Arch Linux de pe el.

Linux Live USB Creator

Atenție: Metoda aceasta nu funcționează împreună cu ISO-ul cu două arhitecturi.

Linux Live USB Creator poate fi folosit pentru a crea chei USB bootabile pentru Arch, folosind atât un iso descărcat manual cât și un iso descărcat automat de către program. Are suport pentru instalarea automată a programului VirtualBox, program ce poate fi folosit pentru a boota Arch din Windows. Vizitați pagina principală pentru mai multe informații.

Universal USB Installer

Universal USB Installer este un program pentru scrierea distribuțiilor live de Linux pe USB ce vă permite să alegeți dintr-o gamă de distribuții Linux pe care doriți să o scrieți pe un USB Flash Drive.

UNetbootin

Atenție: SĂ NU FOLOSIȚI UNETBOOTIN. Programul acesta rescrie fișierul syslinux.cfg inițial și împiedică procesul de încărcare. Vă rugăm să folosiți alt program sau metodă.

Metoda Flashnul

flashnul este un utilitar folosit pentru a verifica funcționalitatea și pentru a întreține memorii flash (USB-Flash, IDE-Flash, SecureDigital, MMC, MemoryStick, SmartMedia, XD, CompactFlash, etc).

Dintr-o fereastră Command Prompt, chemați programul flashnul cu opțiunea -p și stabiliți care index este folosit de către drive-ul USB. De exemplu, la mine arată așa:

C:\>flashnul -p

Avaible physical drives:
Avaible logical disks:
C:\
D:\
E:\

În cazul meu, drive-ul este E:

După ce ați stabilit care este device-ul corect, puteți scrie imaginea, prin chemarea programului flashnul cu indexul device-ului, -L, și adresa către imagine. În cazul meu, ar fi

C:\>flashnul E: -L path\to\arch.iso

Dacă vreți într-adevăr să scrieți datele, tastați yes, apoi așteptați un pic ca acesta să scrie. Dacă primiți o eroare de genul access denied, închideți orice fereastră Explorer a mai rămas deschisă.

Dacă folosiți Vista sau Win7, ar trebui să deschideți consola cu privilegii de administrator, altfel flashnul nu va putea deschide stick-ul ca și un block device și nu va putea scrie decât prin mijloacele oferite de către Windows.

Notă: Confirm că este necesară folosirea unei litere în loc de un număr. flashnul 1rc1, Windows 7 x64. -bgalakazam

Metoda Cygwin

Asigurați-vă că instalarea Cygwin pe care o aveți conține pachetul dd. Sau dacă nu doriți să instalați Cygwin, puteți descărca dd for windows de la adresa http://www.chrysocome.net/dd.

Puneți imaginea în folderul home, în cazul meu fiind:

C:\cygwin\home\John\

Executați cygwin cu privilegii de administrator (necesar pentru ca cygwin să acceseze hardware-ul). Pentru a scrie pe drive-ul USB folosiți următoarea comandă:

dd if=image.iso of=\\.\[x]:

unde image.iso este adresa către imaginea iso din cadrul folderul cygwin și \\.\[x]: este device-ul USB pentru care x este litera desemnată de către Windows, în cazul meu "\\.\d:".

Pe cygwin 6.0 aflați partiția corectă prin

cat /proc/partitions

și scrieți imaginea ISO cu ajutorul informațiilor afișate. De exemplu:

Atenție: Comanda următoare va șterge toate fișierele de pe stick-ul USB, așa că aveți grijă să nu cumva să aveți fișiere importante pe stick înainte de a continua.
dd if=image.iso of=/dev/sdb

dd for Windows

O versiune pentru Windows a programului dd, aflată sub licență GPL, este disponibilă la adresa http://www.chrysocome.net/dd. Avantajul folosirii acestuia în loc de Cygwin este că ocupă mai puțin spațiu. Se folosește la fel ca în metoda Cygwin de mai sus.

Bootarea imaginii ISO din RAM

Metoda aceasta folosește Syslinux și MEMDISK pentru a încărca întreaga imagine în RAM, așadar, asigurați-vă că aveți suficientă memorie RAM pentru ca aceasta să încapă. După ce a terminat de încărcat și ajungeți la meniul grafic puteți scoate stick-ul USB și îl puteți folosi, eventual, chiar și pe alt calculator pentru a începe din nou procesul de instalare. De asemenea, vă permite să bootați Arch de pe (și să instalați pe) același stick USB.

1. Formatați stick-ul USB ca FAT32 și creați următoarele foldere:

X:\Boot
X:\Boot\ISOs
X:\Boot\Settings

2. Copiați imaginea ISO pe care doriți să o bootați în folderul „ISOs” (ex: archlinux-2012.08.04-dual.iso), și extrageți din versiunea cea mai recentă (ex: syslinux-4.05.zip):

 • ./win32/syslinux.exe pe desktop, sau oriunde doriți.
 • ./memdisk/memdisk în folderul „Settings”.

Și dacă tot sunteți în acest folder, creați un fișier syslinux.cfg:

X:\Boot\Settings\syslinux.cfg
DEFAULT arch_iso

LABEL arch_iso
    MENU LABEL Arch Setup
    LINUX memdisk
    INITRD /Boot/ISOs/archlinux-2012.11.01-dual.iso
    APPEND iso
Pont: Dacă vreți să adăugați mai multe distribuții (Debian și Parted Magic au fost testate) puteți edita acest fișier. Îi puteți adăuga chiar și un meniu frumos și o imagine de fundal, în loc să folosească direct ISO-ul Arch Linux. Referiți-vă la pagina de wiki Syslinux.

3. La final, creați un fișier *.bat unde se află syslinux.exe și executați-l („Run as administrator” dacă sunteți pe Vista sau Windows 7):

C:\Documents and Settings\username\Desktop\install.bat
@echo off
syslinux.exe -m -a -d /Boot/Settings X:

Și gata.

Notă: Dacă primiți celebra eroare de 30 de secunde încercând să bootați versiunea i686, apăsați tasta Tab deasupra opțiunii Boot Arch Linux (i686) și adăugați vmalloc=448M la sfârșit. Este valabil doar pentru metoda MEMDISK. Pentru referință: If your image is bigger than 128MiB and you have a 32-bit OS, then you have to increase the maximum memory usage of vmalloc. (*)

Alte resurse

Unelte personale