Ghidul începătorilor/Preparare

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare
Pont: Acest articol face parte dintr-o serie de pagini al Ghidului începătorilor. Click aici dacă ați prefera să citiți ghidul în întregime.

Documentul acesta vă va ghida în procesul de instalare Arch Linux folosind Arch Install Scripts. Înainte de a instala, vă sfătuim să vă uitați peste articolul Întrebări frecvente.

Wiki-ul, întreținut de către comunitate, este o resursă excelentă și ar trebui consultată prima în cazul în care apar probleme. Canalul IRC (irc://irc.freenode.net/#archlinux.ro), și forumul vă stau, de asemenea, la dispoziție dacă răspunsul nu se poate găsi în altă parte. De asemenea, asigurați-vă că ați citit paginile man (manualul) pentru orice comandă care nu vă este cunoscută; de obicei se pot afișa prin comanda man comandă.

Cuprins

Preparare

Notă: Dacă doriți ca instalarea să aibă loc dintr-o distribuție GNU/Linux deja instalată, vă rugăm să citiți acest articol. Poate fi util mai ales în cazul în care aveți de gând să instalați Arch de la distanță prin VNC sau SSH.

Inscripționați sau scrieți suportul cel mai recent de instalare

Versiunea cea mai recentă a suportului de instalare poate fi obținută de pe pagina Descarcă. De reținut este că imaginea ISO oferă suport atât pentru arhitecturi 32 biți cât și pentru 64 biți. O nouă imagine ISO este lansată cam în fiecare lună și este foarte recomandat ca întotdeauna să folosiți imaginea cea mai recentă.

 • Inscripționați imaginea ISO pe un CD sau DVD folosind programul dumneavoastră preferat.
Notă: Calitatea unităților optice și a discurilor variază foarte mult. În general, pentru inscripționări mai sigure este recomandată folosirea unei viteze de scriere mai mici. Dacă discul se comportă într-un mod neprevăzut, încercați să-l inscripționați la cea mai mică viteză suportată de către unitatea optică.
 • Sau puteți scrie imaginea ISO pe un stick USB. Pentru instrucțiuni detaliate, vedeți articolul Instalare prin USB.

Instalarea prin rețea

În loc să scrieți imaginea pe un disc sau pe un stick USB, ca soluție alternativă, o puteți boota și prin rețea. Merge de minune dacă aveți deja un server. Vă rugăm să vedeți articolul acesta pentru mai multe informații, și apoi să continuați cu Bootați suportul de instalare.

Instalarea pe o mașină virtuală

Instalând pe o mașină virtuală este o cale bună de a vă familiariza cu Arch Linux și cu procedura acestuia de instalare fără să ieșiți din sistemul de operare actual sau să repartiționați unitatea de stocare. De asemenea, veți putea ține deschis în browser și acest ghid pe tot parcursul instalării. Unii utilizatori ar putea considera un avantaj deținerea unui sistem Arch Linux instalat în mod independent pe un drive virtual, pentru a efectua teste.

Ca exemple de software pentru virtualizare există VirtualBox, VMware, QEMU, Xen, Varch, Parallels.

Procedura exactă pentru pregătirea unei mașini virtuale depinde de software, însă în general, urmează etapele următoare:

 1. Creați un hard disk virtual, sub forma unei imagini, ce va găzdui sistemul de operare.
 2. Configurați în mod corespunzător parametrii mașinii virtuale.
 3. Bootați imaginea ISO descărcată, folosind unitatea optică virtuală.
 4. Continuați cu Bootați suportul de instalare.

Următoarele articole ar putea fi de folos:

Bootați suportul de instalare

Mai întâi, e posibil să fie necesară modificarea ordinii de bootare din BIOS-ul computerului. Pentru aceasta, trebuie să apăsați o tastă (de obicei Delete, F1, F2, F11 sau F12) în timpul etapei de afișare a mesajelor POST (Power On Self-Test). Apoi, selectați „Boot Arch Linux” din meniu și apăsați Enter pentru a începe instalarea.

Notă: Cerința de memorie pentru o instalare de bază este de 64 MB de RAM.
Notă: Utilizatorii care vor să instaleze Arch Linux de la distanță printr-o conexiune SSH sunt încurajați să facă niște modificări acum pentru activarea conexiunii SSH direct din mediul „live”. Dacă sunteți interesat, vedeți articolul Install from SSH.

Odată ce ați bootat în mediul live, consola dumneavoastră este [1]; aceasta va oferi completări avansate pe tasta Tab, și alte caracteristici care fac parte din configurația grml.

Testarea dacă ați bootat în UEFI mode

În cazul în care aveți o placă de bază UEFI și UEFI Boot este activat (fiind preferat în loc de BIOS/Legacy), CD/USB-ul va porni automat kernelul Arch Linux (EFISTUB prin Gummiboot Boot Manager). Pentru a verifica dacă ați bootat în UEFI mode, înainte de chroot încărcați modulul de kernel efivars și apoi verificați dacă există fișiere în /sys/firmware/efi/vars/:

# modprobe efivars    # înainte de chroot
# ls -1 /sys/firmware/efi/vars/
Notă: Modulul de kernel efivars detectează și populează variabilele UEFI din /sys/firmware/efi/vars. Acest modul nu este încărcat automat în timpul procesului de bootare, și până când acest modul este încărcat, și kernelul pornit în UEFI mode, fără parametrul noefi, niciun fișier nu va exista în /sys/firmware/efi/vars. Aceste variabile sunt modificate mai târziu de către efibootmgr pentru adăugarea opțiunilor bootloader-ului în meniul de bootare UEFI. În modul BIOS, modprobe nu va afișa nicio eroare despre modulul efivars. Metoda corectă de detectare a bootării UEFI este să verificați dacă există fișiere în /sys/firmware/efi/vars .
Depanarea problemelor de bootare
 • Dacă folosiți un chipset video Intel și ecranul se oprește în timpul procesului de bootare, mai mult ca sigur problema are legătură cu Kernel Mode Setting (Kernel Mode Setting). O posibilă soluție ar putea fi repornirea calculatorului și din meniu apăsarea tastei Tab deasupra opțiunii pe care doriți să o bootați (i686 sau x86_64). La sfârșitul rândului tastați nomodeset și apăsați Enter. Alternativ, încercați video=SVIDEO-1:d care, dacă va funcționa, nu va dezactiva rezoluția setată de către kernel. Vedeți articolul Intel pentru mai multe informații.
 • Dacă ecranul nu se oprește și procesul de bootare se blochează în timp ce încearcă să încarce kernelul, apăsați Tab deasupra opțiunii din meniu, tastați acpi=off la sfârșitul rândului și apăsați Enter.
Unelte personale