Ghidul începătorilor/Post-instalare

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare
Pont: Acest articol face parte dintr-o serie de pagini al Ghidului începătorilor. Click aici dacă ați prefera să citiți ghidul în întregime.

Cuprins

Post-instalare

Noul dumneavoastră sistem de bază Arch Linux este îm momentul acesta un mediu GNU/Linux funcțional gata de a fi construit sub orice formă doriți sau vă este necesar.

Managementul utilizatorilor

Adăugați orice alte conturi aveți nevoie în afară de root, după cum este descris în User management. Folosirea contului root pentru utilizare normală, sau expunerea acestuia în cadrul unui server SSH nu este un obicei bun. Contul de root ar trebui să fie folosit doar pentru sarcini administrative.

Managementul pachetelor

Pacman este package managerul din Arch Linux. Vedeți pacman și Întrebări frecvente#Managementul pachetelor pentru răspunsuri legate de instalarea, actualizarea și gestionarea pachetelor.

Dacă ați instalat Arch Linux x86_64, ar fi bine să activați depozitul [multilib] dacă aveți de gând să folosiți programe 32 biți.

Vedeți Depozitele oficiale pentru detalii despre scopul fiecărui depozit.

Managementul serviciilor

Arch Linux folosește systemd pentru inițializare, acesta fiind un manager al serviciilor și al sistemului pentru Linux. Pentru întreținerea instalării dumneavoastră Arch Linux, este o idee bună să învățați lucrurile de bază despre el. Interacțiunea cu systemd se face prin comanda systemctl. Citiți systemd#Basic systemctl usage pentru mai multe informații.

Sunet

ALSA de obicei funcționează fără nicio configurare. Doar că sunetul trebuie dat mai tare. Instalați alsa-utils (care conține alsamixer) și urmați aceste instrucțiuni.

ALSA este inclus în kernel și este recomandat. Dacă acesta nu funcționează, OSS este o alternativă viabilă. Dacă aveți nevoie de ceva mai avansat în privința sunetului, uitați-vă peste articolul Sound system pentru o prezentare generală a unor diverse articole.

Interfață grafică (GUI)

Instalați X

X Window System (cunoscut și ca X11, sau X) este un protocol de rețea și de afișare ce oferă încadrarea ferestrelor pe afișaje bitmap. Oferă toolkit-ul standard și protocolul pentru construirea unor interfețe grafice (GUI = Graphical User Interface).

Pentru instalarea pachetelor de bază Xorg:

# pacman -S xorg-server xorg-server-utils xorg-xinit

Instalați mesa pentru suport 3D:

# pacman -S mesa

Instalați un driver video

Notă: Dacă instalați Arch ca un guest OS în VirtualBox, nu este necesar să instalați un driver video. Vedeți Arch Linux guests pentru a instala și configura Guest Additions, apoi treceți la partea de configurare de mai jos.

Kernelul Linux include drivere video open-source și suport pentru accelerare hardware a framebuffer-elor. Cu toate acestea, este necesară instalarea unor biblioteci suplimentare pentru OpenGL și accelerare 2D în X11.

Dacă nu știți de care chipset video dispune computerul dumneavoastră, executați:

$ lspci | grep VGA

Pentru o listă completă a driverelor video open-source, căutați în baza de date a pachetelor:

$ pacman -Ss xf86-video | less

Driverul vesa este un driver generic care ar trebui să funcționeze cu aproape orice GPU, însă nu oferă niciun fel de accelerare, fie ea 2D sau 3D. Dacă nu găsiți un driver mai bun sau unul nu poate fi încărcat, Xorg va folosi vesa. Pentru a-l instala:

# pacman -S xf86-video-vesa

Pentru ca accelerarea video să funcționeze, și de multe ori să permită folosirea tuturor rezoluțiilor de care GPU-ul este în stare, este necesar un driver cum trebuie:

Brand Tip Driver Pachetul din multilib
(pentru aplicații 32 bit pe Arch x86_64)
 Documentație 
 AMD/ATI   Open source  xf86-video-ati lib32-ati-dri ATI
Proprietar catalyst-dkms lib32-catalyst-utils AMD Catalyst
Intel Open source xf86-video-intel lib32-intel-dri Intel Graphics
Nvidia Open source xf86-video-nouveau lib32-nouveau-dri Nouveau
xf86-video-nv (driver legacy)
Proprietar nvidia lib32-nvidia-libgl NVIDIA
nvidia-304xx lib32-nvidia-304xx-utils

Instalați drivere de intrare

Udev ar trebui să fie capabil să detecteze fără probleme hardware-ul dumneavoastră. Driverul evdev (xf86-input-evdev) este driverul de intrare specific metodei moderne de hot-plugging pentru aproape toate dispozitivele, așadar, în majoritatea cazurilor nu este necesară instalarea driverelor de intrare. În momentul acesta, evdev a fost deja instalat ca dependență pentru pachetul xorg-server.

Utilizatorii care au laptop (sau cei care dispun de un ecran tactil) vor avea nevoie de pachetul xf86-input-synaptics pentru ca touchpad-ul/touchscreen-ul să funcționeze:

# pacman -S xf86-input-synaptics

Pentru instrucțiuni despre ajustări minore sau depanarea problemelor legate de touchpad, vedeți articolul Touchpad Synaptics.

Configurați X

Atenție: Driverele proprietare de obicei au nevoie de un restart după instalare. Vedeți NVIDIA sau AMD Catalyst pentru detalii.

Xorg vine cu detectare automată și, deci, poate funcționa fără un xorg.conf. Totuși, dacă doriți să-l configurați manual, vă rugăm să vedeți pagina de wiki Xorg.

Aici puteți seta un layout pentru tastatură RO, dacă doriți.

Notă: Opțiunea pentru XkbLayout diferă față de codul keymap folosit de comanda loadkeys. Aici este ro(std), față de cea din consolă unde era loadkeys ro_win.

Testați X

Pont: Pașii aceștia sunt opționali. Testați doar dacă instalați pentru prima dată Arch Linux, sau dacă instalați pe hardware nou și care vă este nefamiliar.
Notă: Dacă dispozitivele dumneavoastră de intrare nu funcționează în timpul acestui test, instalați driverul necesar din grupul xorg-drivers, și încercați din nou. Pentru o listă completă a driverelor de intrare disponibile, căutați folosind pacman (apăsați Q pentru a ieși):
$ pacman -Ss xf86-input | less
N-aveți nevoie de xf86-input-keyboard sau de xf86-input-mouse decât în cazul în care vreți să dezactivați hot-plugging-ul. În caz contrar, evdev va fi folosit ca driver de intrare (recomandat).

Instalați mediul inițial:

# pacman -S xorg-twm xorg-xclock xterm

Dacă Xorg a fost instalat înainte de a crea un cont de utilizator obișnuit (non-root), va exista un fișier .xinitrc în folderul dumneavoastră home ce trebuie șters sau conținutul acestuia anulat prin comentarii. Ștergându-l pur și simplu, va face ca X să pornească în mediul inițial instalat mai sus.

$ rm ~/.xinitrc
Notă: X trebuie să fie întotdeauna pornit din același tty de unde a avut loc logarea, pentru a păstra sesiunea logind. Aceasta este asigurată de către fișierul inițial /etc/X11/xinit/xserverrc.

Pentru a porni (de probă) o sesiune Xorg, executați:

$ startx

Ar trebui să apară câteva ferestre care pot fi mișcate, și mouse-ul ar trebui să funcționeze. După ce sunteți mulțumit că instalarea X a avut succes, puteți ieși din X prin emiterea comenzii exit în promptere până când ajungeți înapoi la consolă.

$ exit

Dacă ecranul se întunecă, puteți încerca și să treceți la altă consolă virtuală (ex: Ctrl+Alt+F2), și să vă logați fără să vedeți nimic. Puteți face asta tastând „root” (apăsați Enter după ce ați tastat) și introducând parola de root (din nou, apăsați Enter după ce ați tastat).

De asemenea, puteți încerca oprirea serverului X folosind:

# pkill X

Dacă nu merge, dați restart fără să vedeți nimic folosind:

# reboot
Depanare

Dacă apare vreo problemă, uitați-vă după erori în Xorg.0.log. Fiți atent la orice linie care începe cu (EE) ce reprezintă erori, și de asemenea (WW), acestea fiind atenționări care ar putea indica alte probleme.

$ grep EE /var/log/Xorg.0.log

Dacă tot aveți probleme după ce ați consultat articolul Xorg și aveți nevoie de ajutor pe forumurile Arch Linux sau pe canalul IRC, asigurați-vă că instalați și că folosiți wgetpaste pentru a oferi link-urile pentru:

# pacman -S wgetpaste
$ wgetpaste ~/.xinitrc
$ wgetpaste /etc/X11/xorg.conf
$ wgetpaste /var/log/Xorg.0.log
Notă: Vă rugăm să oferiți toate informațiile relevante (hardware, informații despre drivere, etc) atunci când cereți ajutorul.

Fonturi

Ar fi indicat să instalați un set de fonturi TrueType, fiindcă inițial nu sunt incluse decât fonturi bitmap care nu merg redimensionate. DejaVu este un set de fonturi pentru uz general, de înaltă calitate și cu o bună acoperire Unicode:

# pacman -S ttf-dejavu

Vedeți articolul Font Configuration despre cum să configurați modul de afișare a fonturilor și Fonts pentru sugestii despre fonturi și instrucțiuni de instalare.

Alegeți și instalați o interfață grafică

X Window System oferă un cadru fundamental pentru construirea unei interfețe grafice.

Notă: Alegerea unui DE sau WM este foarte subiectivă și reprezintă o alegere personală. Alegeți cel mai bun mediu specific nevoilor dumneavoastră. Vă puteți, de asemenea, construi propriul DE cu un simplu WM și câteva aplicații.
  • Window Managers (WM) - managerele de ferestre - controlează plasamentul și felul în care arată ferestrele aplicațiilor împreună cu X Window System.
  • Desktop Environments (DE) - mediile desktop - funcționează deasupra lui X și împreună cu acesta, pentru a oferi un GUI complet funcțional și dinamic. Un DE în mod normal oferă un manager de ferestre, iconițe, applet-uri, ferestre, toolbar-uri, foldere, wallpapere, o suită de aplicații și funcții precum drag and drop.

În loc să porniți X manual folosind startx din xorg-xinit, vedeți Display Manager pentru instrucțiuni despre folosirea unui display manager, sau vizitați Start X at Login pentru folosirea unui terminal virtual existent ca echivalentul unui display manager.

Anexă

Pentru o listă de aplicații care v-ar putea interesa, vedeți List of Applications.

Vedeți Recomandări generale pentru tutoriale după etapa de instalare, precum configurarea unui touchpad sau afișarea fonturilor.

Unelte personale