Depozitele oficiale

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare
Rezumat
Depozitele software conțin software construit și împachetat de către developeri și Trusted Users, direct accesibile folosind pacman. Articolul acesta prezintă depozitele oficiale oferite, și pentru care se acordă suport, de către developerii Arch Linux.
Prezentare generală
Pachetele din Arch Linux sunt construite folosind makepkg și un script personalizat pentru fiecare pachet (cunoscut sub numele de PKGBUILD). Odată ce a fost construit, programul poate fi instalat și gestionat de către pacman. PKGBUILD-urile pentru software-ul din depozitele oficiale sunt disponibile în ierarhia ABS; alte mii de pachete sunt disponibile (fără suport oficial) în AUR.
Referințe wiki
Mirrors
Arch User Repository
Unofficial User Repositories

Un depozit software este un loc de stocare de unde se pot obține și instala pe un computer pachete software. Responsabilii de pachete (developeri și Trusted Users) întrețin câteva depozite oficiale, acestea conținând pachete software pentru software esențial și popular, direct accesibile folosind pacman. Articolul acesta pune accent pe depozitele pentru care se acordă suport în mod oficial.

Cuprins

Context istoric

Segmentarea majorității depozitelor sunt din motive istorice. În mod original, când Arch Linux era folosit doar de câțiva utilizatori, nu exista decât un singur depozit cunoscut ca [official] ([core], în prezent). La momentul respectiv, [official] conținea, în esență, programele preferate a lui Judd Vinet. A fost proiectat să conțină una câte una din fiecare „gen” de program -- un DE, un browser cunoscut, etc.

Pe vremea aceea, unii utilizatori nu erau mulțumiți de selecțiile lui Judd, și din moment ce Arch Build System este atât de ușor de folosit, aceștia și-au creat propriile lor pachete. Pachetele acestea treceau într-un depozit numit [unofficial], și erau întreținute de către alți developeri, nu de Judd. Până la urmă, s-a ajuns la concluzia că ambele depozite primeau același nivel de suport din partea developerilor, așa că numele [official] și [unofficial] nu mai reprezenta scopul lor inițial. Acestea au fost ulterior redenumite [current] și [extra] undeva în preajma lansării versiunii 0.5.

La scurt timp după ce a fost lansat 2007.8.1, [current] a fost redenumit [core] pentru a nu produce confuzii despre conținutul mai exact al acestuia. Depozitele sunt acum mai mult sau mai puțin egale în opinia developerilor și a comunității, însă [core] are, totuși, câteva diferențe. Principala deosebire este că pachetele pentru CD-urile de instalare și snapshot-uri sunt extrase direct din [core]. Deși depozitul acesta oferă un sistem Linux complet, e posibil să nu fie tocmai sistemul Linux pe care l-ați vrea.

Undeva pe la 0.5 sau 0.6, s-a constatat că existau o mulțime de pachete pe care developerii nu vroiau să le întrețină. Unul dintre developeri (Xentac) a creat „Trusted User Repositories”, acestea fiind depozite neoficiale în care utilizatorii de încredere puteau urca pachetele pe care le-au creat. A existat și un depozit [staging] unde pachetele puteau fi promovate și trecute în depozitele oficiale de către unul dintre developerii Arch Linux, dar în afară de asta, developerii și utilizatorii de încredere erau mai mult sau mai puțin diferiți.

Treaba a mers pentru o vreme, mai puțin atunci când utilizatorii de încredere se plictiseau de depozitele lor, și când utilizatorii de neîncredere vroiau să-și urce și ei pachetele. Aceasta a condus la dezvoltarea depozitului AUR. TU-ii erau uniți într-un grup mai strâns, iar acum, aceștia întrețin depozitul [community]. Grupul Trusted Users continuă să fie separat de developerii Arch Linux, și nu există prea multă comunicare între ei. Totuși, pachetele populare continuă să fie promovate ocazional din [community] în [extra]. AUR permite, de asemenea, și utilizatorilor de neîncredere să urce PKGBUILD-uri.

După ce un kernel din [core] a stricat multe sisteme, a fost introdusă „politica de semnături”. De atunci, toate actualizările pachetelor din [core] trebuie mai întâi să treacă printr-un depozit [testing], iar mutarea acestora este permisă doar după ce se strâng mai multe semnături din partea celorlalți developeri. Cu timpul, s-a observat că diverse pachete [core] erau folosite rar, iar semnăturile utilizatorilor sau chiar și lipsa raportărilor de bug-uri devenise criterii neoficiale pentru acceptarea pachetelor de acest gen.

La sfârșitul lui 2009/începutul lui 2010, cu apariția unor noi sisteme de fișiere și dorința de a se oferi suport pentru acestea în timpul instalării, împreună cu realizarea că depozitul [core] nu a fost niciodată definit în mod clar (fiind doar „pachete importante, alese personal de către developeri”), depozitul a primit o descriere mai potrivită (vedeți mai jos).

[core]

Depozitul acesta se poate găsi în .../core/os/ din mirror-ul dumneavoastră favorit.

Are niște cerințe de calitate destul de stricte:

  • Developerii și/sau utilizatorii trebuie să semneze actualizările înainte ca actualizările pachetelor să fie acceptate.
  • Pentru pachete cu folosință redusă, o expunere rezonabilă (cu alte cuvinte, informarea utilizatorilor despre actualizare, solicitarea semnăturilor, păstrarea în teste pentru cel mult o săptămână în funcție de cât de severă este schimbarea, lipsa rapoartelor excepționale de bug-uri, împreună cu semnătura implicită a responsabilului de pachet) este suficientă.

Conține pachete care:

  • sunt necesare pentru pornirea oricărui sistem Arch pentru care se oferă suport.
  • ar putea fi necesare pentru conectarea la internet.
  • sunt esențiale pentru construirea pachetelor.
  • pot administra și verifica/repara sistemele de fișiere pentru care se oferă suport.
  • aproape oricine le-ar dori sau ar avea nevoie la începutul procesului de instalare (ex: openssh).
  • sunt dependențe (însă nu neapărat makedepends) a celor de mai sus.
Notă: Depozitul acesta obișnuia să fie inclus pe suportul de instalare core, ca să vă permită construirea fără acces la internet a unui sistem de bază complet funcțional. Acest lucru nu mai este valabil. Accesul la internet este acum necesar pentru a instala un sistem nou. Vedeți aici dacă doriți să creați un depozit local care să conțină pachete din [core] sau din celelalte depozite.

[extra]

Depozitul acesta se poate găsi în .../extra/os/ din mirror-ul dumneavoastră favorit.

Conține toate pachetele care nu se potrivesc în [core]. Exemple: Xorg, managere de ferestre, browsere web, media playere, utilitare pentru limbaje precum Python și Ruby, și multe altele.

[community]

Depozitul acesta se poate găsi în .../community/os/ din mirror-ul dumneavoastră favorit.

Conține pachete din Arch User Repository care au acumulat suficiente voturi pentru a fi adoptate de către un Trusted User.

[multilib]

Depozitul acesta se poate găsi în .../multilib/os/ din mirror-ul dumneavoastră favorit.

Conține software pe 32 biți și biblioteci software care pot fi folosite pentru execuția și construirea programelor pe 32 biți pe instalări 64 biți (ex: wine, skype, etc).

Pentru mai multe informații, vedeți Multilib.

[testing]

Atenție: Aveți grijă atunci când activați depozitul [testing]. Sistemul dumneavoastră s-ar putea strica după o actualizare. Doar utilizatorii cu experiență care știu cum să se ocupe de eventuale probleme ale sistemului ar trebui să-l folosească.

Depozitul acesta se poate găsi în .../testing/os/ din mirror-ul dumneavoastră favorit.

Este special deoarece conține pachetele care sunt luate în considerare pentru a trece în depozitele [core] și [extra].

Pachetele noi ajung în [testing] dacă:

  • Se așteaptă din partea acestora să strice ceva după actualizare și trebuiesc mai întâi testate.
  • Au nevoie de reconstruirea altor pachete. În cazul acesta, toate pachetele care trebuiesc reconstruite sunt trecute mai întâi în [testing] și când toate reconstruirile sunt gata, acestea sunt mutate înapoi în celelalte depozite.

Acesta este singurul depozit care poate conține nume similare cu oricare din celelalte depozite oficiale. Dacă este activat, trebuie să fie primul depozit listat în fișierul /etc/pacman.conf.

Rețineți că nu este pentru „noutățile cele mai noi” în materie de versiuni ale pachetelor. Motivul parțial pentru existența acestuia este să conțină actualizările pachetelor cu potențialul de a strica sistemul, prin apartenența setului de pachete din [core], sau fiind de o importanță critică în alte sensuri. Prin urmare, utilizatorii depozitului [testing] sunt încurajați cu tărie să se aboneze la lista de mailing arch-dev-public, să urmărească [testing] Repository Forum, și să raporteze toate bug-urile.

Dacă activați [testing], trebuie să activați și [community-testing].

[community-testing]

Depozitul acesta este la fel ca depozitul [testing], însă pentru pachetele care sunt luate în considerare pentru a trece în depozitul [community].

Dacă îl activați, trebuie să activați și [testing].

[multilib-testing]

Depozitul acesta este la fel ca depozitul [testing], însă pentru pachetele care sunt luate în considerare pentru a trece în depozitul [multilib].

Dacă îl activați, trebuie să activați și [testing].

Unelte personale