Conduita pe forum

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare

Această prezentare generală a fost dezvoltată de-a lungul timpului pe baza experienței extensive a echipei de moderare împreună cu ajutorul comunității. Forumurile Arch sunt, de felul lor, lipsite de aberații.

Cuprins

Despre bunul simț

 • Dacă alegeți să folosiți distribuția Arch Linux, sunteți bine-venit, și încurajat să asimilați Calea Arch.
 • Atunci când cereți ajutorul, citiți manualul, efectuați propriile cercetări și oferiți detalii celor cărora le cereți să vă ajute.
 • Când oferiți ajutorul, fiți pe cât se poate de răbdător și de diplomatic.
 • Arch este o comunitate de voluntari. Prin urmare, tot documentul acesta ar putea fi redus la un simplu sfat:

Implicați-vă într-un mod proactiv și căutați să oferiți tot ce aveți mai bun colegilor dumneavoastră și comunității.

Topicuri personale/Vorbe goale

Vorbele fără rost (rants) și plângerile nu sunt privite favorabil și ar putea fi închise după descoperirea acestora. Postările de acest gen sunt potrivite mai mult pentru un blog sau alte locuri personale de pe internet și nu sunt dorite pe forumurile Arch. Postările publice ar trebui să fie deschise, productive și primitoare pentru toți membrii. Discuțiile între un anumit grup de utilizatori ar trebui să aibă loc prin intermediul mesajelor private.

Discuții ineficiente (BIKESHED)

Postările care afirmă echivalentul frazei „sistemul Arch și metodologia are o problemă, ar trebui să stăm un pic de vorbă” s-au dovedit a fi în mod repetat ineficiente și iritante și vor fi de obicei închise după emiterea unui avertisment din partea echipei de moderare. Arch este o comunitate Do It Yourself. Dacă ați identificat o problemă sistematică, găsiți o soluție care vi se potrivește, implementați-o, apoi postați.

Mai cu seamă, discuțiile sau îndoielile despre metodele folosite de către echipa de dezvoltare din Arch Linux vor fi monitorizate cu atenție și închise dacă sunt considerate că nu ajută la nimic și/sau sunt neproductive. De asemenea, sunt considerate deplasate criticile aspre, neproductive.

Dacă aveți o întrebare privitoare la dezvoltarea din Arch, vă rugăm să vă asigurați că postarea ridică o întrebare specifică și fiți receptiv față de răspunsuri. Dacă se poate, oferiți o soluție sau o soluție parțială. Trimiterea de cod sau patch-uri pentru dezbatere este întotdeauna mai practică decât să rugați alte persoane să facă asta în locul dumneavoastră.

Fiți responsabil

Dacă se ivește o problemă interpersonală, vă rugăm să fiți receptiv față de posibilitatea că prin comportamentul dumneavoastră ați fi putut contribui la problemă. Asumarea responsabilității noastre este de multe ori un bun început pentru o împăcare amiabilă.

Respectați ceilalți utilizatori

Pe scurt, tratați-ii pe ceilalți cum doriți și dumneavoastră să fiți tratat; respectați-ii pe aceștia și punctele lor de vedere, chiar dacă nu sunteți de acord cu ei.

Respectați celelalte distribuții și sisteme de operare

Denigrarea altor distribuții GNU/Linux, sisteme de operare, sau utilizatorii acestora este interzisă. Întreaga echipă Arch își oferă timpul și energia cu bucurie în mod voluntar pentru a vă oferi distribuția Arch Linux, documentația și forumurile. Arătați-le respectul cuvenit voluntarilor, utilizatorilor și comunităților celorlalte distribuții și sisteme de operare. Punctele de vedere, experiențele și opiniile sunt întotdeauna bine-venite, însă nu și calomnia.

Postarea imaginilor și a codului

Vă rugăm să folosiți tag-uri [code] atunci când postați fragmente din consolă. Vă rugăm să folosiți http://pastebin.com/ atunci când postați cod în cantități mari. Pentru utilizatorii care nu au setările regionale în engleză: Vă rugăm să începeți comenzile cu LC_ALL=C pentru ca acestea să fie afișate în engleză. Să nu postați imagini full screen; mai bine folosiți thumbnail-uri. Orice imagine mai mare decât 250x250px sau peste 50Kb va fi ștearsă.

Despre recomandarea produselor

Topicurile în care se cere sfatul despre recomandarea componentelor unui computer sunt descurajate. Asemenea topicuri, cum ar fi tehnologia pe care acestea le tratează, intră foarte repede într-o stare de obsolescență și probabil că nu vor avea vreun beneficiu pe termen lung pentru întreaga comunitate. Se așteaptă din partea dumneavoastră să efectuați propriile cercetări și să trageți propriile concluzii despre care produs se potrivește mai mult cerințelor dumneavoastră individuale.

Publicitatea/Ademenirea

Promovarea unei cauze sau a unor bunuri și/sau servicii vor fi monitorizate cu atenție. În general, dacă are legătură cu Arch (ca și proiect sau comunitate) sau GNU/Linux/FOSS, de obicei va fi permisă. Invitațiile pe adrese web, reclamele, promovările de tip blog sau cele comerciale sunt în mod normal descurajate, sau de-a dreptul interzise. De asemenea, țineți cont de faptul că postarea link-urilor prescurtate/mascate este o tehnică folosită de spammeri, iar aceasta inhibă în mod intenționat abilitatea comunității de a lua o decizie asupra proprietății link-ului respectiv. Așadar, vă rugăm să postați doar link-uri care includ o destinație clară. Dacă nu sunteți sigur de nivelul de acceptare al conținutului pe care doriți să-l postați, contactați echipa de moderare înainte de a posta.

Studiul individual

Ca o chestiune de principiu, nu cereți răspunsuri pentru problemele care ar trebui studiate individual, și nici nu răspundeți cererilor de acest gen. Acordarea „temelor pentru acasă” sunt concepute pentru încurajarea unui student să învețe prin efectuarea propriilor cercetări. Topicurile care se constată că ar fi legate de studiul individual vor fi închise.

Topicuri vechi/„Necrobumping-ul”

Contribuiți la păstrarea curățeniei pe forum. Postarea în topicuri vechi, sau „necrobumping-ul”, este în general descurajat în subforumurile pentru probleme tehnice, din moment ce poate crea informație împrăștiată; postările vechi care nu mai conțin date relevante din pricina naturii de actualizare din Arch, împreună cu postări mai recente care să reflecte situații mai de actualitate. Mai cu seamă, topicurile pentru suport tehnic ar trebui să fie succinte, și dacă se poate, ar trebui evitate paginile multiple.

Reguli generale

 • Dacă aveți o întrebare, creați un topic nou și postați un link către cel vechi în cazul în care este relevant.
 • Dacă aveți ceva de adăugat, și considerați că informația dumneavoastră este relevantă, dar mai de actualitate, creați un topic nou și postați un link către cel vechi dacă doriți, însă evitați duplicarea efortului prin postarea informațiilor deja prezente în wiki-ul Arch.
 • Dacă aveți o soluție corespunzătoare sau una care nu ține de o versiune anume, necrobumping-ul ar putea fi acceptat.

Conturile membrilor de pe forum

Vă rugăm să vă limitați participarea pe forum la un singur cont. Deținerea mai multor conturi reprezintă o utilizare inutilă a resurselor. În plus, s-ar putea interpreta ca un comportament specific unui trol.

Fără troli

Un „trol” este o persoană care încearcă în mod intenționat să perturbă, să provoace controverse, să pornească o ceartă, și/sau să primească atenție negativă prin postarea intenționată a unui conținut provocator. Termenul acesta se poate referi, de asemenea, și la actul de a posta un asemenea conținut, sau la conținutul în sine.

Trolii sunt de obicei înșelători și de multe ori folosesc ambivalența ca metodă de a insulta pe ocolite, intimida, sau întărâta o persoană sau mai multe persoane pentru plăcerea lor sadică. Aceștia își aleg vorbele de multe ori cu atenție și prin urmare sunt capabili să își apere încercările mascate de a crea neliniște, dând vina în mod frecvent pe comunitate și pe așa-zisul ei neajuns de a-i înțelege cum trebuie. Comportamentul acesta este strict interzis.

Evitați controversa/Topicurile controversate

Nu există o anumită listă de subiecte care sunt considerate specifice comportamentului unui trol, conversate sau provocatoare, însă în trecut, topicurile cu postări referitoare la Religie, Sporturi, Rasă, Naționalism și Politică au fost întotdeauna închise. Așadar, evitați în mod deosebit aceste subiecte și tot ce este legat de ele pe forumurile Arch! Conducerea forumului bineînțeles că își dă seama că problemele acestea reprezintă realități omenești cu rădăcini foarte adânci. Însă, acesta este un forum pentru o distribuție GNU/Linux și nu este intenționat sau capabil să transpună în mod eficient asemenea comentarii și nici neliniștea pe care o provoacă.

Fără postări de dragul lor/Posturi fără conținut

Postarea de dragul lor (power-posting) se poate descrie cel mai bine ca posturi goale și mesaje inutile. Nu se tolerează așa ceva. Cei care procedează astfel ar putea avea două motive: să își mărească numărul de postări în mod inutil, sau să acorde suport pentru o idee de parcă ar fi un vot. Exemple de postări de dragul lor includ, și nu doar atât, răspunsuri de genul „+1”, „lol”, „și eu la fel”, „așa e”, sau „:)”.

Atunci când postați sau răspundeți la mesaje, asigurați-vă că aveți ceva de spus. Postările acestea fără niciun conținut fac mizerie în topicuri și discuții, anulează funcția de „Show New Posts”, și irosesc degeaba traficul și spațiul de pe server.

Topicurile care devin o serie de „+1/-1” sau „și eu la fel/așa este/nu sunt de acord” vor fi închise. Postările individuale de dragul lor ar putea fi, de asemenea, închise.

În viață se aplică principiul reciprocității

Un adevăr simplu, însă profund și de necontestat. Asigurați-vă că topicul dumneavoastră include detalii și informații cărora și altor persoane le-ar putea fi folositoare. Contribuiți comunității prin rezultatele pe care le obțineți. Contribuiți, de asemenea, și eșecurile. Postarea echivalentului a „Nu mai contează, am rezolvat.” în topicul dumneavoastră sau ștergerea propriilor mesaje din motive asemănătoare nu denotă doar egoism și este inutil pentru comunitate, ci este și o risipă totală de resurse și al timpului tuturor. De asemenea, cererea ajutorului sau nerăbdarea evidentă de a fi ajutat nu se dorește aici. Arch este oferit de către o comunitate de voluntari. Utilizatorii Arch sunt încurajați cu tărie să efectueze cercetări, să depună un efort, să raporteze înapoi în topic, să-i ajute pe ceilalți, să se implice, și să contribuie comunității.

Vă rugăm să nu fiți un „help vampire”.

Mesaje de genul „sus” (bump)

Nu se acceptă postarea a unui singur cuvânt sau a unui mesaj inutil (bumping-ul) pentru atragerea atenției asupra topicului dumneavoastră. Efectuați propriile cercetări, continuați să depanați problema, să postați rezultatele, și să fiți răbdător față de comunitate. Dacă unele persoane vă citesc topicul fără să răspundă sau să ofere ajutor, ați putea încerca să oferiți mai multe detalii, sau să cereți îndrumare spre direcția cea bună. Deseori, motivul lipsei răspunsurilor este în mare parte din pricina lipsei de detalii în postarea inițială, sau, existența în mod evident a soluțiilor în wiki, pe forum sau pe internet, și al refuzului comunității pentru a vă atrage atenția asupra unui lucru evident.

Postarea aceluiași conținut în mai multe locuri

Se referă la postarea aceleași întrebări de mai multe ori în subforumuri diferite (de exemplu, postarea atât în Colțul începătorului cât și în Instalare). Este o risipă de resurse și așa ceva nu se acceptă. Orice topic postat în mai multe locuri va fi imediat închis sau șters.

Se acordă suport DOAR pentru distribuția Arch Linux

Distribuțiile bazate pe Arch de multe ori folosesc pachete, versiuni și depozite diferite, și ascund configurații personalizate, făcând acordarea suportului pentru asemenea proiecte de-a dreptul imposibil pe forumurile Arch. Suportul tehnic din partea comunității se oferă doar pentru distribuția Arch Linux și pentru Arch User Repository. Topicurile în care sunt relatate probleme sau pentru care se cere suport pentru distribuții derivate, sau alte sisteme de operare în afară de Arch Linux sunt strict interzise și vor fi închise.

Postările care nu sunt la locul lor

Încercați să postați în categoria corectă. Forumurile noastre sunt împărțite cu atenție în categorii pentru ca majoritatea subiectelor să încapă într-o locație care are sens. Orice postare care este considerată de către conducere că se află în locul nepotrivit va fi mutată fără atenționare. Majoritatea utilizatorilor sunt în stare să le găsească singuri dar dacă ați scăpat postarea din vedere, se acceptă contactarea unui supraveghetor al forumului pentru a întreba unde a fost mutat.

Deturnarea topicurilor

Deturnarea topicurilor este procesul de a răspunde într-un topic existent în care se discută alt subiect. Acest lucru este în general descurajat. Este mai bine să începeți unul nou dacă aveți o problemă legată de o postare existentă dar care este în mod clar diferită. Postările care deturnează un topic serios cu discuții off-topic sunt, de asemenea, tolerate însă în general sunt descurajate.

Spam-ul

O mare pacoste pe internet, spam-ul este interzis. Vă rugăm să raportați spam-ul folosind funcția de raportare a forumului pentru ca un moderator să examineze situația și să fie șters. Conturile care încalcă această regulă și adresele lor IP aferente vor fi banate. Să nu răspundeți postărilor de spam deoarece mărește cantitatea de efort necesară pentru a face curățenie.

Nu vă luați la ceartă

Cearta (flaming-ul), prin definiția sa cea mai de seamă, reprezintă direcționarea comentariilor negative, lipsite de respect, și/sau jignitoare către cineva. Consecința este adesea un răspuns negativ într-o măsură egală sau mai mare de insulte reciproce. Cearta cu ceilalți membrii (inclusiv cu echipa Arch) nu va fi tolerată. Să nu recurgeți niciodată la insulte personale și vă rugăm să evitați limbajul sarcastic sau nerespectuos. Discuțiile pot fi productive, însă conflictele au întotdeauna caracter distrugător.

Respectați conducerea

Membrii din Echipa Forumului au fost aleși în funcție de îndemânarea lor de a judeca corect într-un mod consecvent, iar aceștia vor avea ultimul cuvânt. Rețineți că acest forum nu este condus ca o democrație. Conducerea forumului va încerca întotdeauna să implementeze soluții pașnice, dar la final, este responsabilă de menținerea ordinii într-un mod pașnic și civilizat pentru majoritatea forumului. Așadar, nu poate fi întotdeauna pe placul tuturor cu deciziile pe care aceștia le iau. Vă rugăm să contribuiți și dumneavoastră pentru o comunitate și un mediu sănătos.

 • Dacă simțiți că s-a omis ceva substanțial, să NU postați plângerile în topicurile de pe forum - acestea vor fi imediat închise. Alternativ, folosiți funcția de raportare a forumului, trimiteți un email unui membru al grupului de moderatori, sau trimiteți un email către admin@archlinux.ro pentru contactarea administratorului.

Avertismente, blocarea conturilor, banarea

Dacă Echipa de Moderare a Forumului constată că, comportamentul unui membru este inacceptabil și este necesară o intervenție, de obicei va fi emis un avertisment privat cu excepția cazului în care situația se consideră că este de o nesimțire deosebită, pentru care banarea ar putea deveni inevitabilă. Avertismentele nu vor fi discutate pe Forumurile Arch, canalele IRC, sau pe listele de mailing de către Echipa de Moderare. Dacă nu se ține cont de avertisment, vor fi luate și alte măsuri. Acestea s-ar putea încadra între blocarea contului utilizatorului în cauză, ștergerea sau banarea utilizatorului, din intenția de a păstra o comunitate și un forum pașnic. Măsurile luate sunt în general de la câte un caz la altul.

Dacă un utilizator își cere scuze, este interesat de o soluție amiabilă și dorește să aibă contul reactivat, un acord general va fi format de către echipa de moderare pentru, sau împotriva, unei asemenea cereri.

Cum să postați

 • Alegeți titluri clare, informative. Astfel sunt șanse mai mari să primiți un răspuns din partea utilizatorilor cu experiență care au cunoștințe despre subiectul respectiv. De asemenea, trimiterile și căutările pe forum devin mai ușoare pentru utilizatorii viitori cu probleme similare. Mai cu seamă, evitați fraze irelevante de genul [AJUTOR!], [URGENT], etc.
 • Un efort sincer pentru folosirea unui limbaj modest și gramatică corectă este un semn de respect față de comunitate ce va fi cu siguranță apreciat și pentru care vor fi șanse mai mari de primire a unor răspunsuri pozitive. Vă rugăm să vă abțineți de la așa-zisul „textspeak”, „netspeak”, „leetspeak” și toate celelalte forme de jargon de pe internet.
 • Atunci când întrebați ceva, oferiți cât mai multe informații posibile, inclusiv mesaje de eroare, afișările din terminal, fișiere log, ce ați încercat în prealabil, ce documentație și căutări ați încercat, și fișierele de configurare aferente.
 • Alegeți tratarea unui singur subiect pentru fiecare topic. Topicurile lungi sunt de obicei descurajate în subforumurile pentru probleme tehnice.
 • Postați întrebarea dumneavoastră într-un singur subforum; alegeți-l pe cel mai relevant, și postați acolo.
 • Atunci când răspundeți unui topic existent, citiți întotdeauna postarea inițială și încercați să vă concentrați pe subiectul original.
 • La final, când o soluție a fost găsită, marcați-vă topicul în modul corespunzător editând prima postare și adăugând la început eticheta [REZOLVAT] în titlul din câmpul „Subject”.
  Rețineți că ar trebui evitată folosirea etichetei [CLOSED], aceasta fiind folosită de către sistem pentru a marca un topic în care nu se mai poate posta.
 • Dacă un topic a fost marcat ca [REZOLVAT], să nu răspundeți cu echivalentul „Am și eu o problemă similară..”; începeți un topic nou și postați un link către topicul [REZOLVAT], dacă este relevant.
 • De citit: How To Ask Questions The Smart Way

Politica de ștergere (marcate pentru a fi șterse)

Topicurile care sunt închise din motivul ori că sunt deja documentate pe forum sau pe wiki sau că sunt neconsecvente față de Calea Arch vor fi mutate în Dust/troll-bin. După o perioadă de cinci zile, topicul va fi șters. Moderatorul responsabil va marca topicul în mod clar precum „La coșul de gunoi” sau „Pentru ștergere.”

Legalitatea

Ademenirea penală este strict interzisă pe acest website. În contextul acesta, „ademenirea penală” înseamnă „Informarea despre, acordarea ajutorului, instigarea, inspirarea, sau persuadarea altora într-un mod activ sau pasiv de a comite un act în afara legii sau o activitate ilegală.”

Așadar, să nu postați discuții despre sau să instigați la ademenirea penală sub vreo formă anume. Aceasta include, și nu doar atât, informații și link-uri despre folosirea drogurilor interzise, furt, penetrarea rețelelor, crearea de cod pentru intenții rele, copierea interzisă de software, folosirea interzisă de material aflat sub drepturi de autor/brevetat, așa-zisele „warez”, sau site-uri care oferă torrente sau link-uri către asemenea conținut. Conținutul ilegal va fi șters rapid și tratat în conformitate deplină cu legislația curentă.

Libertatea

Schimbul liber și deschis de acordare a ajutorului, exprimare, idei și opinii este foarte apreciat și încurajat pe forumuri, însă ar trebui reținut că libertatea acordată membrilor forumului este libertate relativă. Ea există în cadrul liniilor și principiilor de mai sus. Plângerile de cenzură sunt, așadar, fără temei și nefundate, din moment ce acest cadru esențial trebuie să ofere în același timp limitații rezonabile. Pentru a ilustra, suntem conștienți de legile fizicii care conduc energia și materia, însă nu ne plângem de felul în care acestea ne limitează. În schimb, recunoaștem faptul că asemenea legi sunt esențiale pentru binele nostru. În mod similar, standardele ridicate a comunității Arch reflectate în aceste reguli reglementează libertatea comunității pentru binele și protecția tuturor. Soluția, atunci, pentru libertatea deplină pe forumuri este cultivarea bunăvoinței față de ceilalți și armonizarea atitudinii noastre față de Calea Arch aducând numai beneficii pentru colegii noștri. În plus, în felul acesta permite membrilor să își satisfacă toate impulsurile contributive, fără a se agrava sau încălca libertatea altora. Asimilarea principiilor de mai sus și respectarea regulilor de pe forum, așadar, este pentru beneficiul întregii comunități, oferind libertate față de consecințele dăunătoare sau negative specifice unei abordări mai haotice.

Unelte personale