Calea Arch

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare

Următoarele cinci principii de bază alcătuiesc ceea ce se cheamă Calea Arch, sau Filosofia Arch, pentru care probabil că rezumatul cel mai bun este dat de către acronimul KISS, care vine de la Keep It Simple, Stupid.

Cuprins

Simplitatea

Simplitatea este sofisticarea supremă. — Leonardo da Vinci

Simplitatea este în mod absolut principalul obiectiv din spatele dezvoltării din Arch. Multe distribuții GNU/Linux se definesc ca fiind „simple”. Însă, simplicitatea însăși are multe definiții.

Arch Linux definește simplitatea ca fiind fără adăugări inutile, modificări, sau complicații, și oferă o structură de bază asemănătoare cu UNIX care nu consumă multe resurse și permite unui utilizator individual să modeleze sistemul în funcție de propriile necesități. Pe scurt: o abordare elegantă, minimalistă.

O structură de bază fără multe pachete construită pe baza unor standarde înalte de programare va tinde să aibă cerințe reduse de resurse. Sistemul de bază este lipsit de orice dezordine care ar putea eclipsa părți importante ale sistemului, sau să facă accesul către acestea dificil sau încurcat. Conține un set de fișiere de configurare curate și comentate pe scurt, care sunt aranjate pentru editare și acces rapid, fără utilitare grafice de configurare dificile care să ascundă posibilitățile față de utilizator. Un sistem Arch Linux este, așadar, ușor configurabil până la cel mai mic detaliu.

Complexitate fără complicații.

Arch Linux păstrează complexitățile specifice unui sistem GNU/Linux, păstrându-le în același timp bine organizate și transparente. Developerii și utilizatorii Arch Linux sunt de părere că încercarea de a ascunde complexitățile unui sistem rezultă, de fapt, într-un sistem chiar și mai complex, iar aceasta ar trebui evitată.

Corectitudinea codului înaintea comodității

Corectitudinea este în mod clar calitatea principală. Dacă un sistem nu face ceea ce ar trebui să facă, atunci toate lucrurile legate de el contează foarte puțin. — Bertrand Meyer

Sistemul Arch Linux pune accent atât pe eleganța design-ului cât și pe un cod simplu, curat, corect, în loc de patch-uri inutile, automatizare, efecte vizuale sau acomodarea începătorilor. Patch-urile software sunt, așadar, ținute la un număr cât se poate de redus; ideal, niciodată. Implementarea și design-ul simplu vor avea întotdeauna prioritate față de interfața vizuală.

Simplitatea implementării, eleganța codului, și minimalismul vor rămâne întotdeauna prioritățile principale a dezvoltării din Arch.

Conceptele, design-urile și caracteristicile sunt generate și implementate pe baza principiilor Căii Arch ca un ghid, în loc de cedarea asupra influențelor externe. Echipa de dezvoltare este de neclintit în angajamentul și dedicarea filosofiei Căii Arch. Dacă sunteți de aceeași părere, sunteți bine-venit și încurajat să folosiți Arch.

Centrat pe utilizator

Pe când multe distribuții GNU/Linux încearcă să devină mai ușoare de folosit (user-friendly), Arch Linux a fost, și va încerca întotdeauna să rămână centrat pe utilizator.

Arch Linux vizează și acomodează utilizatorii GNU/Linux competenți oferindu-le un control complet și responsabilitate asupra sistemului.

Utilizatorii Arch Linux își administrează singuri sistemul. Sistemul însuși nu oferă prea multă asistență, cu excepția unor utilitare de întreținere care au fost proiectate pentru a transmite perfect comenzile utilizatorului către sistem. Developerii din Arch nu se vor obosi să reinventeze utilitare grafice pentru sistem; Arch este sprijinit de către un design de apreciat și de către o documentație excelentă.

Acest design centrat pe utilizator implică neapărat o anumită abordare „do-it-yourself” în vederea folosirii distribuției. În loc să ceară ajutorul sau să roage developerii să implementeze o nouă caracteristică, utilizatorii Arch Linux au tendința să își rezolve singuri problemele și să-și împărtășească rezultatele cu comunitatea și echipa de dezvoltare – o filosofie de genul „mai întâi faci, și dup-aia întrebi”. Se aplică în mod special pachetelor care sunt contribuite de către utilizatori din Arch User Repository – depozitul oficial din Arch Linux pentru pachetele întreținute de către comunitate.

Transparența

Transparența merge mână în mână cu simplitatea, și este, de asemenea, unul din principiile de bază ale dezvoltării din Arch Linux.

Arch Linux folosește utilitare simple, care a fost selectate sau construite în vederea transparenței surselor și a modului lor de afișare a informațiilor.

Transparența înlătură toate limitele și abstracția dintre utilizator și sistem, oferind mai mult control, simplificând în același timp întreținerea sistemului.

Natura transparentă din Arch Linux implică, de asemenea, un nivel oarecum mai dificil de învățare, însă utilizatorii Arch Linux cu experiență tind să privească sistemele mai închise ca fiind mai inconvenabil de a controla.

De asemenea, principiul transparenței se extinde și asupra membrilor comunității, utilizatorii Arch Linux fiind foarte receptivi pentru oferirea ajutorului și pentru a contribui.

Libertatea

Alt principiu de bază al dezvoltării din Arch Linux este libertatea. Utilizatorilor nu numai că li se permite să ia toate deciziile despre configurarea sistemului, dar pot și alege ce va urma sistemul lor să devină.

Prin păstrarea unui sistem simplu, Arch Linux oferă libertatea de a lua orice decizie despre sistem.

Un sistem Arch Linux proaspăt instalat conține doar componentele de bază fără vreo configurare efectuată automat. Utilizatorii pot configura sistemul după bunul plac, din consolă. De la începutul procedurii de instalare, fiecare componentă a sistemului este 100% transparentă și disponibilă pentru accesul, îndepărtarea sau înlocuirea instantă de către componente alternative.

Numărul mare de pachete și scripturi de construire din diversele depozite Arch Linux susțin libertatea de alegere, oferind atât software liber și cu sursa disponibilă celor care preferă așa ceva, cât și pachete software proprietare, pentru cei care consideră că funcționalitatea este mai importantă decât ideologia. Utilizatorul este cel care alege.

După cum a spus Judd Vinet, fondatorul proiectului Arch Linux: „[Arch Linux] este ceea ce-l faci tu să devină.”

Unelte personale