Arch Linux

De la ArchWikiRo
Salt la: navigare, căutare

Arch Linux este o distribuție GNU/Linux de largă folosință, dezvoltată independent, cu suport pentru arhitecturile i686/x86-64 și care este suficient de flexibilă pentru asumarea oricărui rol de întrebuințare. Dezvoltarea se axează pe simplicitate, minimalism și eleganță a codului. Arch se instalează ca un sistem de bază minimalist, urmând ca utilizatorul să îl configureze ulterior numai cu ce este necesar sau dorit pentru a-l transforma într-un mediu de lucru ideal, personalizat. Nu sunt oferite în mod oficial utilitare grafice pentru configurarea sistemului, majoritatea configurării sistemului fiind efectuată cu ajutorul consolei și a unui editor text. Fiind bazat pe un model de actualizări la zi (rolling-release), Arch încearcă să fie la zi cu actualizările pachetelor (bleeding edge), și oferă, de obicei, cele mai noi versiuni stabile pentru majoritatea pachetelor software.

Cuprins

Istorie

Articolul principal: History of Arch Linux

Arch Linux a fost înființat de către programatorul de origine canadiană Judd Vinet. Prima sa lansare oficială, Arch Linux 0.1, a avut loc pe data de 11 martie 2002. Deşi Arch este complet independent, este inspirat din simplicitatea altor distribuţii, printre care Slackware, CRUX şi BSD. În 2007, Judd Vinet a renunțat la funcţia de lider de proiect pentru a urma alte interese şi a fost înlocuit de către programatorul de origine americană Aaron Griffin, care continuă să conducă proiectul și în ziua de azi.

Simplitate

Urmând filosofia Căii Arch, Arch Linux consumă puține resurse, este flexibil, simplu şi îşi propune să fie foarte asemănător cu sistemul UNIX. La instalare este furnizat un mediu minimalist (fără GUI) construit pentru arhitecturile i686/x86-64: în locul scoaterii pachetelor care nu îi sunt necesare și pe care nu le dorește utilizatorul, acestuia i se oferă abilitatea de a construi începând de la o fundație minimalistă fără nicio setare aleasă în prealabil. Filosofia de design din spatele distribuției Arch și implementarea acesteia facilitează extinderea şi modelarea sistemului în orice fel de sistem este necesar, de la o maşină minimalistă pe bază de consolă până la mediile desktop cele mai grandioase și bogate în caracteristici: utilizatorul este cel care decide felul în care va fi sistemul.

Modernitate

Arch Linux încearcă să păstreze versiunile stabile ale celor mai recente pachete de software cât timp pot fi evitate defectele sistematice ale pachetelor într-un mod rezonabil. Este bazat pe un mod de actualizări la zi (rolling-release), ce permite ca instalarea să aibă loc o singură dată și să fie actualizată încontinuu, fără să fie vreodată nevoie să reinstalați și fără să folosiți proceduri elaborate pentru actualizarea sistemului de la data apariției unei versiuni la cealaltă. Printr-o singură comandă, un sistem Arch este actualizat și ținut la zi.

Arch încorporează multe dintre caracteristicile noi care sunt disponibile utilizatorilor GNU/Linux, printre care și sistemul de inițializare systemd, sisteme de fișiere moderne (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS, BTRFS), LVM2/EVMS, RAID software, suport pentru udev și initcpio (folosind mkinitcpio), precum și cele mai recente kernel-uri disponibile.

Împachetarea software-ului

Arch este sprijinit de către pacman, un manager de pachete pentru pachetele gata construite (binaries) ce vă permite să actualizați sistemul printr-o singură comandă. Pacman este scris în C și a fost proiectat de la zero pentru a folosi puține resurse, pentru a fi simplu și foarte rapid. Arch oferă, de asemenea, și Arch Build System, un sistem de porturi pentru a face mai ușoară construirea și instalarea pachetelor din sursă, surse care pot fi sincronizate printr-o singură comandă. Tot printr-o singură comandă vă puteți reconstrui chiar și întregul sistem.

Oferind suport pentru arhitecturi i686 și x86-64, depozitele oficiale din Arch oferă câteva mii de pachete de înaltă calitate pentru satisfacerea cerințelor dumneavoastră de software. Pe lângă asta, Arch încurajează creșterea și contribuția comunității prin punerea la dispoziție a depozitului AUR, care conține alte câteva mii de scripturi PKGBUILD întreținute de către utilizatori, în vederea construirii acestora din sursă ca și pachete instalabile cu ajutorul programului makepkg. De asemenea, este posibil ca utilizatorii să construiască cu ușurință și să își întrețină propriile lor depozite.

Integritatea surselor

Arch oferă software nemodificat, fără aplicarea vreunui patch; pachetele provin direct de la autori (upstream), fiind distribuite după cum a vrut autorul în mod inițial. Aplicarea patch-urilor se face în cazuri foarte rare, pentru prevenirea problemelor servere în cazul în care apar nepotriviri de versiune specific folosirii unui model de actualizări la zi.

Comunitate

Comunitatea Arch este demnă de mare încredere, plină de viaţă şi primitoare: toți arcaşii sunt încurajați să participe și să contribuie la această distribuție, fie prin acordarea ajutorului pentru dezvoltarea software-ului de bază, prin întreținerea pachetelor, raportarea și repararea bug-urilor, îmbunătățirea documentației ArchWikiRo, ajutând alți utilizatori să rezolve probleme sau prin schimbul de opinii pe forum, listele de email, canalele IRC, sau prin împărtășirea cunoștințelor sau chiar și a programelor proprii. Arch Linux este sistemul de operare ales de către o mulțime de persoane din jurul lumii și există diverse comunităţi internaţionale care oferă ajutor și documentație în mai multe limbi.

Vedeți articolul Cum vă puteți implica dacă doriți să deveniți un membru activ al comunităţii.

Rezumat

Pentru a rezuma: Arch Linux este o distribuție simplă și versatilă proiectată pentru satisfacerea cerințelor unui utilizator Linux® competent. Pe cât este de puternică, pe atât este și ușor de întreținut, făcând din aceasta o distribuție ideală pentru servere și stații de lucru (workstations). Înțelegeți ce vreți din asta: dacă aveți aceeași viziune despre cum ar trebui să fie o distribuție GNU/Linux, atunci sunteți bine-venit și încurajat să o folosiți în mod liber, să vă implicați și să contribuiți comunității. Bine ați venit!

Unelte personale